Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 17. 14:13

A fogyasztók átveszik az uralmat az interneten

Az internetes videó, valamint a P2P alkalmazások terjedésével a hálózati forgalom kétévente megduplázódik -- tette közzé Moore törvényére hajazó előrejelzését a Cisco Systems. 2006 és 2011 között az internetes forgalom ötszörösére emelkedik majd. A hálózati eszközök vezető gyártója szerint jövőre már a fogyasztók által generált IP-forgalom felül fogja múlni a vállalati forgalmat, ahogy a videoszolgáltatások egyre inkább teret nyernek.

[HWSW] Az internetes videó, valamint a P2P alkalmazások terjedésével a hálózati forgalom kétévente megduplázódik -- tette közzé Moore törvényére hajazó előrejelzését a Cisco Systems. 2006 és 2011 között az internetes forgalom ötszörösére emelkedik majd. A hálózati eszközök vezető gyártója szerint jövőre már a fogyasztók által generált IP-forgalom felül fogja múlni a vállalati forgalmat, ahogy a videoszolgáltatások egyre inkább teret nyernek.

A Cisco előrejelzése szerint az üzleti jellegű internetes forgalom 2011-ig évi átlagban 23 százalékkal bővül majd, ahogy egyre több kisvállalat csatlakozik szélessávú kapcsolaton a világhálóra. A hálózaton utazó adatmennyiség elsősorban a fejlődő piacokon, valamint a Távol-Keleten nő majd a leggyorsabban, Észak-Amerikában, Európában és Japánban csak kisebb lesz a növekedés. 2011-ig azonban továbbra is Észak-Amerika adja majd a forgalom derekát. Az üzleti forgalom mellett azonban jóval gyorsabban nő majd a fogyasztói, amely évente közel 60 százalékkal bővül. A fogyasztói forgalomnak azonban csak 40 százalékát adja a klasszikus "internetezés", a nagyobb részét az IP-hálózaton továbbított videók teszik majd ki a Cisco szerint.

Az internetes forgalmat továbbra is a P2P dominálja majd, a Cisco szerint 2011-re ennek mértéke havi 2,8 ezer petabájtra (2,8 milliárd gigabájt) emelkedik majd a mostani 649 petabájtról. 2006-ban a P2P adta a fogyasztói internetforgalom felét, 2011-re azonban már csak a 40 százalékát, ahogy a videomegosztók egyre több látogatót vonzanak. A Cisco úgy látja, hogy 2011-re a videostreaming és letöltés teszi majd ki a fogyasztói internetforgalom harmadát, szemben a tavalyi mindössze 9 százalékkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról