Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 15. 13:36

Novell: nem perelünk

A Novell határozottan tagadta, hogy pereket indítana a UNIX operációs rendszer szellemi tulajdonával kapcsolatban. A cég szóvivője szerint ez már azért is okafogyott lenne, mert a Novell évek óta kiszállt a UNIX-piacról. Szerintünk nincs UNIX a Linuxban -- mondta Bruce Lowry. Ez ellen harcoltunk eddig is.

[HWSW] A Novell határozottan tagadta, hogy pereket indítana a UNIX operációs rendszer szellemi tulajdonával kapcsolatban. A cég szóvivője szerint ez már azért is okafogyott lenne, mert a Novell évek óta kiszállt a UNIX-piacról. "Szerintünk nincs UNIX a Linuxban" -- mondta Bruce Lowry. "Ez ellen harcoltunk eddig is."

Amint arról beszámoltunk, múlt pénteken Utah állam egyik szövetségi bírója kimondta, nem az SCO Group, hanem a Novell a UNIX operációs rendszerhez kapcsolódó szellemi jogok tulajdonosa. Az SCO Group korábban számos vállalatot perelt be, köztünk az IBM-et, amelytől 5 milliárd dollár kártérítést követelt azt állítva, hogy a cég jogtalanul engedett át UNIX-forráskódot a Linuxba. Bruce Lowry, a Novell szóvivője szerint a bírósági ítélet nem csak a további perek végére tesz pontot, hanem egyben megnyugtatja a Linux-felhasználókat és -disztribútorokat afelől, hogy nem sértenek semmilyen, a UNIX-szal kapcsolatos szerzői jogot.

A pénteki bírósági ítélet nyomán azonban továbbra is vannak vitás kérdések. Az egyik ilyen, hogy az SCO-hoz befolyt UNIX-os jogdíjak sorsa mi lesz, ugyanis többek között a Microsoft és a Sun is jelentős összegeket fizetett ki az SCO-nak a licencekre. Amennyiben a bíróság megállapítja, hogy ezeket az SCO jogtalanul szedte be, valószínűleg az összes ilyen bevételt át kell utalnia a Novellnek -- magyarázta Lowry. A Novell szóvivője nem ment bele találgatásokba azzal kapcsolatban, vajon hogyan zárulnak az SCO által más cégek ellen (pl. IBM, Red Hat, Autozone) indított perek.

Egyes vélekedések szerint az SCO-t követően a Microsoft lesz a következő nagy fenyegetés a linuxos közösségre nézve. A világ legnagyobb szoftvergyártója tavasszal világossá tette, hogy véleménye szerint a különféle szabad szoftverek több mint 200 szabadalmát sértik. Ugyanakkor a redmondiak azt is hangsúlyozták, megegyezésekre törekednek, nem akarnak bíróságra menni. Vannak, akik szerint a Microsoft által az SCO Groupnak megfizetett 16,6 millió dolláros licencdíj is csak azt a célt szolgálta, hogy életben tartsa a linuxos közösséget fenyegető céget. A Microsoft cáfolta ezeket a vádakat.

James Zemlin, a Linux Foundation ügyvezetője szerint mégha az SCO a bíróságon végül vereséget is szenvedett, a Linux körüli jogi huzavona nagy segítség volt a Microsoft számára, ugyanis a bizonytalanság lelassította a szabad operációs rendszer térnyerését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról