Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 15. 10:32

Biztonság és megbízhatóság terén hoz újdonságokat a Microsoft Exchange Server 2007 első javítócsomagja

A Microsoft egyes kiemelt ügyfelei már kipróbálhatják az Exchange Server 2007 első javítócsomagját, amely a negyedik negyedévben érkezik a piacra. Közel egymillió MSDN- és TechNet-előfizető máris letöltheti a javítócsomag előzetesét a cég weboldaláról. A szoftvert éles körülmények között tesztelő szervezetek között van többek között az Egyesült Államok hadserege, ahol mintegy 7500-an használják az Exchange Server SP1-be épített új biztonsági funkciókat.

[HWSW] A Microsoft egyes kiemelt ügyfelei már kipróbálhatják az Exchange Server 2007 első javítócsomagját, amely a negyedik negyedévben érkezik a piacra. Közel egymillió MSDN- és TechNet-előfizető máris letöltheti a javítócsomag előzetesét a cég weboldaláról. A szoftvert éles körülmények között tesztelő szervezetek között van többek között az Egyesült Államok hadserege, ahol mintegy 7500-an használják az Exchange Server SP1-be épített új biztonsági funkciókat.

Új funkciók

Az SP1 legfontosabb újdonságai között található a Windows Vista és a jövő év elején érkező Windows Server 2008 támogatása, az integráció az Office Communications Server 2007-tel, a mobil eszközök eddiginél jobb kezelése, valamint új biztonsági szolgáltatások. Az új szervizcsomag részeként előre konfigurált Exchange ActiveSync házirendek is érkeznek, amelyek segítségével a felhasználók az eddiginél könnyebben tudják automatizálni a szinkronizációt, az autentikációt és a titkosítást.

Az Office Communications Server 2007-tel történő integrációnak köszönhetően az Exchange Server 2007 SP1 már nem csupán egyszerűen továbbítja a beérkező e-maileket, faxokat és hangposta-üzeneteket az Outookba. Az SP1-gyel frissített Exchange Server felhasználói egyetlen kattintással elérhetik hangposta-üzeneteiket, sőt, bizonyos készülékek automatikusan képesek lesznek jelezni, ha valakinek új hangposta-üzenete érkezett.

Megnövelt biztonság

Az SP1-gyel frissített Exchange Server 2007 képes a webes elérések esetén S/MIME titkosítást használni, így a felhasználóknak nem kell attól tartaniuk, hogy illetéktelen hozzáférnek a hátrahagyott adataikhoz, amelyek az Outlook Web Access (OWA) használatakor keletkezhettek. Szintén az Outlook Web Access felhasználók életét könnyíti meg, hogy már hozzáférhetnek a publikus folderekhez. További, az Outlookot érintő, de az Exchange Server SP1-ben megjelenő újdonság, hogy a felhasználók végre saját levelezőlistákat hozhatnak létre.

Szintén fontos, a megbízhatóságot érintő újdonság a Standby Continous Replication, amely a Windows Server 2008 fürtözési képességeit és az Exchange beépített logfájl-továbbító képességét kihasználva folyamatosan replikálja a postafiókokat egy standby szerverre, így súlyos katasztrófák (például természeti csapás vagy az egész telephelyet érintő áramszünet) esetén sokkal gyorsabban állítható helyre az eredeti állapot.

Az SP1-gyel párhuzamosan a Microsoft bejelentette szerveroldali e-mail biztonsági megoldásának, a Forefront Securitynek az új változatát is, amely együttműködik az Exchange Server 2007 SP1-gyel. Az új Forefront továbbra is többféle keresőmotort tud használni annak érdekében hogy megszabadítsa a leveleket a vírusoktól és a kártevőktől, emellett továbbfejlesztették a tartalomszűrő motorját és felkészítették a szoftvert arra, hogy Windows Server 2008-on fusson.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról