:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 16. 10:07

Szállítja új adatbáziskezelőjét az Oracle

Az Oracle megkezdte a múlt hónapban bejelentett új adatbázisának, a 11g-nek a szállítását, ám a szoftver egyelőre kizárólag Linux operációs rendszerre érhető el, a windowsos és egyéb változatok megjelenéséről egyelőre nincs hír. A linuxos premier nem véletlen, az Oracle-nél ugyanis már évek óta a Linux az első számú fejlesztési platform. Az Oracle Database 11g ingyenes próbaváltozata már elérhető a vállalat weboldalán, természetesen ez a verzió is Linuxra készült.

[HWSW] Az Oracle megkezdte a múlt hónapban bejelentett új adatbázisának, a 11g-nek a szállítását, ám a szoftver egyelőre kizárólag Linux operációs rendszerre érhető el, a windowsos és egyéb változatok megjelenéséről egyelőre nincs hír. A linuxos premier nem véletlen, az Oracle-nél ugyanis már évek óta a Linux az első számú fejlesztési platform. Az Oracle Database 11g ingyenes próbaváltozata már elérhető a vállalat weboldalán, természetesen ez a verzió is Linuxra készült.

Az Oracle Database 11g ára nem változott elődjéhez, a 10g-hez képest, azonban egyes új funkciók használatáért felárat kell fizetni. Az Enterprise változat listaára továbbra is 40 ezer dollártól kezdődik processzoronként, amelyhez a frissítések és a támogatás további 8 ezer dollárért kapható. Nem változnak az Enterprise verzióhoz kínált opcionális bővítmények árai sem, mint amilyen a Real Application Clusters, a Content Database Suite, a Database Vault, vagy a Data Mining.

Oracle Database 11g

A fizetős újdonságok között található a Real Application Testing, az Advanced Compression, a Total Recall, valamint az Active Data Guard. Előbbi két szolgáltatás felára processzoronként 10 ezer dollár vagy felhasználónként 200 dollár. A Total Recall processzoronkénti ára 5 ezer dollár, felhasználónkénti ára pedig 100 dollár, az Active Data Guard ugyanennyiért vásárolható meg.

A Real Application Testing virtualizációs technikák bevetésével gyorsítja az alkalmazások tesztelését az új adatbázison, illetve az új hardverkörnyezeteken, az Advanced Compression pedig egy transzparens tömörítési technológia az adatbázis által elfoglalt tárhely csökkentésére, segítségével akár harmadával kevesebb hely is elég lehet a tárolón. Az Oracle Data Guard lehetővé teszi a "standby" adatbázisok egyidejű olvasását és visszatöltését, így azok riportolásra, biztonsági mentésre, próbaüzemre, illetve az éles üzemi adatbázis-kezelő rendszerleállás nélküli, gépenként történő frissítésére is felhasználhatók. A Total Recall segítségével visszamenőlegese is lekérdezhetők az adattáblák, amelynek nem csak elemzések, hanem auditok esetében is fontos szerepe lehet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.