Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 16. 09:15

Jön a könnyű, vékony, hajlítható, vágható papírakkumulátor

A New York-i Rensselaer Polytechnic Institute kutatói olyan vékony akkumulátort fejlesztettek ki, amely a papírhoz hasonlóan könnyű, hajlítható, összetekerhatő, akár vágható is -- a készítéshez használt nanocsövek fekete színe miatt írni viszont nemigen lehet rá.

HIRDETÉS

[HWSW] A New York-i Rensselaer Polytechnic Institute kutatói olyan vékony akkumulátort fejlesztettek ki, amely a papírhoz hasonlóan könnyű, hajlítható, összetekerhatő, akár vágható is -- a készítéshez használt nanocsövek fekete színe miatt írni viszont nemigen lehet rá.

Másfél év fejlesztés

A kutatócsoport nanocsöveket merített elektrolit-folyadékba, amelynek eredményeképp környezetbarát, energiatároló cellulózpapír jött létre. Az akkumulátor érdekessége, hogy akár szuperkondenzátorként is használható. A találmányon másfél éven át dolgozott az RPI nanotechnológiai, elektronikai és biopolimerekkel foglalkozó laboratóriuma, a tudósok között egy magyar származású szakember, Robert Vajtai is megtalálható.

A papírakkumulátor 2,4 voltos feszültség mellett négyzetcentiméterenként 0,6 milliampert képes leadni, a nagyobb feszültség elérése érdekében a lapokat csupán egymásra kell helyezni, nagyobb áramerősséghez pedig nagyobb lapokat kell alkalmazni. Az RPI kutatói még nem tesztelték hosszú távon az akkumulátort, mindössze pár száz feltöltési és kisütési ciklust próbáltak ki, ezek alapján azonban kedvezőek a tapasztalatok az életciklussal kapcsolatban.

Emberi testbe is beültethető

A vékony akkumulátor legfontosabb előnye, hogy a papírhoz hasonlóan alakítható, így egészen újszerűen építhető be bármilyen készülékbe, vagy akár nagyobb berendezésekbe, akár autókba. Mivel a papír biokompatibilis, a kutatók azzal is kísérleteznek majd, hogy az akkumulátort akár testbe épített műszerekben vagy akár művégtagokban használják -- ilyenkor a sós testnedvek, például az emberi vér vagy az izzadtság működik elektrolitként. A papírakkumulátor az eddigi tapasztalatok szerint -73 és +148 Celsius-fok közötti hőmérsékleti tartományban biztonságosan használható.

A kutatók természetesen már szabadalmi kérelmet nyújtottak be a papírakkumulátorra, emellett most azon kísérleteznek, hogyan lehetne a hatékonyságát növelni, illetve egyszerűsíteni a gyártást. Robert Linhardt professzor, a kutatócsoport vezetője elismeri, hogy az ilyen akkumulátorok kereskedelmi megjelenéséig még sok problémával kell megbirkóznuk, azonban határozottak kijelentette, hogy ezek egyike sem látszik megoldhatatlannak. Az elképzelések szerint a papírakkumulátort ugyanúgy fogják előállítani, mint a hagyományos papírt.

a címlapról