Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 14. 15:05

Negyvenhatmillió tűzveszélyes akkumulátort cserél a Nokia

Túlmelegedő mobiltelefon-akkumulátorokat cserél a Nokia, a vállalat mai közleménye szerint a Matsushita által 2005 decembere és 2006 novembere között legyártott BL-5C típusú áramforrások töltés közben túlmelegedhetnek és felrobbanhatnak. Eddig világszerte csak mintegy 100 ilyen esetet jelentettek, amelyekben súlyosan nem sérült meg senki és komoly anyagi kár sem keletkezett, legalábbis a Nokia nem tud ilyenről.

[HWSW] Túlmelegedő mobiltelefon-akkumulátorokat cserél a Nokia, a vállalat mai közleménye szerint a Matsushita által 2005 decembere és 2006 novembere között legyártott "BL-5C" típusú áramforrások töltés közben túlmelegedhetnek és felrobbanhatnak. Eddig világszerte csak mintegy 100 ilyen esetet jelentettek, amelyekben súlyosan nem sérült meg senki és komoly anyagi kár sem keletkezett, legalábbis a Nokia nem tud ilyenről.

A Nokia számára több cég is szállít BL-5C típusú akkumulátorokat, azonban csak a Matsuhita Industrial Battery által a jelzett időpontban gyártott telepek a potenciálisan veszélyesek, ezekből mintegy 46 millió darab került forgalomba különféle telefonokban. A BL-5C típusú akkumulátorokat számtalan különféle mobiltelefonban használják, a belépőszintű 1100-as modelltől kezdve a csúcskategóriás N- és E-sorozatú telefonokig. A Nokia telefonok tulajdonosai az alábbiak alapján ismerhetik fel, hogy a készülékükben található akkumulátor a potenciálisan veszélyes sorozatba tartozik:

Ha valakinek az akkumulátora a fenti típusú, ellenőrizze a hátoldalán látható, 26 karakterből álló sorozatszámot a Nokia weboldalán, amely elárulja, hogy a szóban forgó áramforrást ki kell-e cserélni. Amennyiben igen, az adatok megadása után a Nokia saját költségén futárt küld a hibás akkumulátorért és térítésmentesen biztosít egy újat.

A Nokia és az akkumulátorokat gyártó Matsushita megosztoznak a visszahívással járó költségeken, amely százmillió eurós nagyságrendű lehet. A Gartner úgy véli, egy ilyen akkumulátor ára 4 dollár körül lehet, vagyis összességében 184 millió dollárról van szó, azonban ebben nincsenek benne a logisztikai költségek. Bár iparági szakértők szerint ilyen esetekben a költségek derekát az akkumulátor gyártójának, vagyis jelen esetben a Matsushitának kell állnia, a Nokiának is komoly károkat okozhat az eset, elsősorban a jól felépített márkaneve szenvedhet csorbát. Az Interbrand szerint a Nokia 33,7 milliárdos márkaértékkel a világ ötödik legerősebb brandje a Coca-Cola, a Microsoft, az IBM és a GE mögött.

A Matsushita tájékoztatása szerint nem az akkumulátorok tervezése, hanem gyártási problémák okozták, hogy egy hibás sorozat piacra kerülhetett. A két cég még nem állapodott meg abban, milyen arányban viselik a visszahívás költségeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról