Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 10. 09:55

A HSDPA dominálja a mobil szélessávú piacot

A mobil szélessávú technológiák terén egyértelműen a Magyarországon mindhárom mobilszolgáltató által kínált HSDPA (High Speed Download Packet Access) lesz vezető pozícióban az elkövetkező években, állítja a Juniper Research. Az elemzőcég úgy látja, 2012-ig a mobil szélessávú szolgáltatásokra előfizető felhasználók 70 százaléka használ majd HSDPA-t. A Juniper szerint öt év múlva világszerte 1,2 milliárdan interneteznek majd mobiljukról szélessávon, ami az összes mobilhasználó harmadát jelenti.

[HWSW] A mobil szélessávú technológiák terén egyértelműen a Magyarországon mindhárom mobilszolgáltató által kínált HSDPA (High Speed Download Packet Access) lesz vezető pozícióban az elkövetkező években, állítja a Juniper Research. Az elemzőcég úgy látja, 2012-ig a mobil szélessávú szolgáltatásokra előfizető felhasználók 70 százaléka használ majd HSDPA-t. A Juniper szerint öt év múlva világszerte 1,2 milliárdan interneteznek majd mobiljukról szélessávon, ami az összes mobilhasználó harmadát jelenti.

Jelenleg világszerte mintegy 5 millióan használnak HSDPA-szolgáltatást az UMTS Forum adatai szerint. A GSM Association jelenleg 128 különféle HSDPA-képes készüléket tart nyilván, amelyek között 46 mobiltelefon és okostelefon, 32 adatkártya és 30 notebook is megtalálható. Egy pár éven belül azonban szinte mobil eszközöknek alapfelszereltsége lesz a HSDPA-képesség, így a készüléküket rendszeresen lecserélő előfizetők közül lényegében mindegyiknek lehetősége lesz arra, hogy bárhol, bármikor szélessávon kapcsolódjon az internetre.

Az Ovum elemzőcég és a GSM Association vegyesvállalata, a Wireless Intelligence által július közepén nyilvánosságra hozott előrejelzés alapján az idei év végére a 3G-előfizetőknek csak 6 százalékát teszik majd ki a HSDPA-felhasználók. 2009-től a HSDPA megkezdi diadalútját Európában is, amelynek köszönhetően 2010-re világszerte mintegy 278 millióan használnak majd mobil szélessávú szolgáltatást. Három év múlva már a 3G-felhasználók 45 százaléka rendelkezhet HSDPA-kapcsolattal is, ahogy a szolgáltatók egyre nagyobb ütemben bővítik, fejlesztik a hálózatukat.


A T-Mobile-nál kapható Option Globetrotter HSDPA adatkártya

Howard Wilcox, a Juniper Research elemzője szerint a HSDPA legnagyobb előnye az első számú vetélytársnak számító WiMAX-szel szemben, hogy már köztünk van és elérhető, ráadásul a meglevő 3G-hálózatokat viszonylag egyszerű továbbfejleszteni rá, miközben a WiMAX egy teljesen új hálózat kiépítését igényli. Az Intel által is erőteljesen támogatott WiMAX a Juniper becslése szerint mindössze egyszámjegyű százalékos részt hasíti ki magának a mobil szélessávú előfizetők közül 2012-ig, a HSPA után az Amerikában és Ázsiában elterjedt EV-DO lesz a második legnépszerűbb technológia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról