:

Szerző: Ady Krisztián

2007. augusztus 9. 13:12

A Fujitsu több mint terabájtos kapacitású mobil merevlemezekről álmodik

[Techworld] A Fujitsu Computer Products of America tökéletes mintázatú merevlemezekről álmodik: a vállalat alelnöke, Joel Hagberg szerint 2010-ben már akár 1,2 terabájtos kapacitást is elérhetnek a vállalat két tányért alkalmazó, 2,5 hüvelykes merevlemezei. Az új felületképzési technológia a merőleges adatrögzítést egészíti ki.

[Techworld] A Fujitsu Computer Products of America tökéletes "mintázatú" merevlemezekről álmodik: a vállalat alelnöke, Joel Hagberg szerint 2010-ben már akár 1,2 terabájtos kapacitást is elérhetnek a vállalat két tányért alkalmazó, 2,5 hüvelykes merevlemezei. Az új felületképzési technológia a merőleges adatrögzítést egészíti ki.

Az új megoldás lényege, hogy ideális formában képesek rendezett, nanoméretű "lyukakat" készíteni a tányérok teljes hordozófelületén, így a jelenleg használatos olvasó- és írófejekkel is sokkal nagyobb pontossággal, adatsűrűséggel lehet elérni az egyes biteket hordozó réteget. A már jelenleg is működő prototípusokban az egyes "lyukak", így bitek mindössze 100 nanométerre helyezkednek el egymástól.

A merevlemezgyártók folyamatosan azon dolgoznak, hogy az adatsűrűséget növeljék, az új megoldás is egy már használatos technológiát, a merőleges adatrögzítést egészítheti ki. A merőleges adatrögzítésnek köszönhetően léphették át a kisebb méretű, mobil merevlemezek a 100 gigabájtos adattárolási határt. Az ideális mintázatot létrehozó új technológia tovább csökkentheti az egyes bitek közötti távolságot és tovább növelheti az adatsűrűséget.

A kisebb merevlemezek kevesebbet fogyasztanak, csendesebbek, sőt, a nagyobb adatsűrűség miatt gyorsabbak is lehetnek, így minden vállalat javában dolgozik azon, hogy ezeknek a modelleknek minél nagyobb kapacitást biztosítson. Holland kutatók nemrég jelentős áttörést értek el a merevlemezek egyik lehetséges jövőbeli technológiai alapját képező HAMR (heat-assisted magnetic recording) területén, egy speciális anyagból készült lemezre sikerült lézer segítségével adatokat írniuk.

A polarizált fénysugár felmelegítette a lemezt, majd a foton impulzusmomentuma "beírta" az adatot. Az 1-et és a 0-t a lézer polaritásának változtatásával állították elő. Az eljárás segítségével a lemezek adatsűrűsége akár 50 terabitre is növelhető négyzethüvelykenként, ami azt jelenti, hogy egy 2,5 hüvelykes mobil merevlemez kapacitása könnyen elérheti a 40-50 terabájtot is. Ez a technológia kereskedelmi forgalomba kerülő termékeknél azonban csak körülbelül 10 év múlva jelenhet meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.