Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 7. 15:07

Az amerikaiak 90 százaléka szerint tiltani kéne a vezetés közbeni SMS-ezést

Az amerikaiak 91 százaléka szerint vezetés közben SMS-ezni legalább olyan veszélyes mint ittasan vezetni, 57 százalékuk mégis szokott a volánnál ülve üzeneteket küldeni -- adta hírül a Reuters.

[HWSW] Az amerikaiak 91 százaléka szerint vezetés közben SMS-ezni legalább olyan veszélyes mint ittasan vezetni, 57 százalékuk mégis szokott a volánnál ülve üzeneteket küldeni -- adta hírül a Reuters.

Egy június végén és július elején elvégzett kutatás során több mint 2 ezer amerikait kérdeztek meg vezetési és mobilozási szokásairól. A válaszadók 66 százaléka szokta a volánnál ülve elolvasni a beérkező üzeneteit vagy e-mailjeit, 57 százalékuk pedig rendszeresen válaszol is rájuk. A férfiak és a nők szokásai között nincs jelentős eltérés, ugyanakkor az egyértelműen kijelenthető, hogy a fiatalok gyakrabban SMS-eznek vezetés közben mint az idősebb korosztály.

A Harris Interactive által elvégzett felmérésre válaszolók 89 százaléka úgy véli, autóvezetés közben SMS-ezni annyira veszélyes, hogy azt törvényben kellene betiltani. Az Egyesült Államokban már több államban is előkészítés alatt áll olyan törvény, amely kimondottan tilja és szigorúan bünteti a vezetés közbeni SMS-ezést vagy e-mailezést. Washington államban már el is fogadták a jogszabályt, emellett többek között New York, Kalifornia és Florida is hasonló intézkedés bevezetését tervezi.

A vezetés közbeni mobilozást már régóta törvény bünteti több országban, köztük Magyarországon is, kivéve ha valaki kihangosítót vagy headsetet használ. Ugyanakkor az eddig publikált kutatások egyhangúlag alátámasztják, hogy a headset vagy kihangosító használata ugyanolyan balesetveszélyes, mint a kézben tartott mobiltelefoné. A ugyanis nem a félkezes kormányzás az, amely igazán megnöveli a vezetés közbeni telefonálás kockázatát, hanem a beszélgetés által lekötött figyelem. A Utah Egyetem által 2005-ben nyilvánosságra hozott tanulmány szerint az az autós, aki telefonál, szellemileg rosszabb állapotban van, mint egy ittas vezető, akinek véralkoholszintje meghaladja a 8 ezreléket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról