Szerző: Ady Krisztián

2007. augusztus 7. 14:58

Kevesebbet fogyaszt és okosabb a továbbfejlesztett Bluetooth

A Bluetooth Special Interest Group (SIG), a vezeték nélküli kapcsolat specifikációját fejlesztő, mintegy 8000 taggal rendelkező csoport bejelentette, hogy elfogadta, elkészült a szabvány 2.1-es változata. Az új Bluetooth specifikációnak megfelelő lapkák biztonságosabbak, kevesebbet fogyasztanak és könnyebben használhatók.

[HWSW] A Bluetooth Special Interest Group (SIG), a vezeték nélküli kapcsolat specifikációját fejlesztő, mintegy 8000 taggal rendelkező csoport bejelentette, hogy elfogadta, elkészült a szabvány 2.1-es változata. Az új Bluetooth specifikációnak megfelelő lapkák biztonságosabbak, kevesebbet fogyasztanak és könnyebben használhatók.

Energiatakarékos

a Bluetooth 2.1 egyszerűbbé és gyorsabbá teszi az eszközök párosítását, de emellett nagyobb biztonságot is nyújt. Az új megoldással "másodpercek alatt" párosítható lesz két Bluetooth kapcsolaton kommunikálni kívánó készülék. Az energiatakarékossági fejlesztéseknek köszönhetően sokkal gazdaságosabban bánnak majd az új lapkák az elektromos árammal is, az egerek és billentyűzetek akkumulátoros üzemideje "akár az ötszörösére" is nőhet.

Napjainkban 13 millió Bluetooth-lapkát építenek be készülékekbe hetente, a piacon pedig már több mint egy milliárd olyan hordozható eszköz -- noteszgép, mobiltelefon -- található, mely képes Bluetooth vezeték nélküli kapcsolatra. Az új specifikáció legnagyobb dobása ezért kétségtelenül a Near Field Communication (NFC) képesség lehet.

Az NFC egyszerűbb állománycserét tesz majd lehetővé azzal, hogy az előzetesen párosított eszközök közötti adatcserét a szokásos rákeresek-elküldöm-fogadom, igen hosszadalmas metódus helyett egyszerű "ráközelítéssel" meg lehet majd kezdeni. Egy Bluetooth-os nyomtatóba tehát egy kiválasztott kép ennél egyszerűbben nem is lesz átküldhető, csupán ki kell választanunk a képet, majd a telefont a nyomtatóhoz kell közelíteni néhány centiméterre.

Már szállítják

A "hagyományos" NFC-megoldások során a teljes adatcseréig közel kell tartanunk egymáshoz a két eszközt, itt azonban kihasználható a Bluetooth megnövelt hatótávja, itt csak a kommunikáció megindításához lesz erre szükség. Az 1-2 másodperces, kommunikációt elindító várakozást követően akár több méterre is távolodhatunk a készüléktől, az adatátvitel nem fog megszakadni. Az NFC emellett más megoldásokra is használható lesz, például virtuális pénztárcává is teheti a későbbiekben mobiltelefonunkat.

A lapkákat gyártó cégek, a Broadcom, a CSR, az Infineon és a Texas Instruments gyakorlatilag azonnal szállítják Bluetooth v2.1+EDR chipjeiket, ezért akár már néhány hónapon belül, az év végén érkező készülékekben is megtalálhatjuk majd ezeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról