Szerző: Ady Krisztián

2007. augusztus 2. 14:35

Elkészült a VMware Mac-es virtualizációs megoldása, a Fusion

Elkészült a VMware új virtualizációs megoldása, a Fusion, melyet kifejezetten az inteles Apple Macintosh számítógépek számára fejlesztettek. Az augusztus hatodikától elérhető, 80 dollár mínusz egy cent áron megvásárolható alkalmazással párhuzamosan, egymás mellett futtatható a Mac OS X, a Windows, vagy a Solaris operációs rendszer. Az Apple saját megoldása, a Boot Camp csak a felváltott használatot teszi lehetővé, az egyidejűt nem.

[HWSW] Elkészült a VMware új virtualizációs megoldása, a Fusion, melyet kifejezetten az inteles Apple Macintosh számítógépek számára fejlesztettek. Az augusztus hatodikától elérhető, 80 dollár mínusz egy cent áron megvásárolható alkalmazással párhuzamosan, egymás mellett futtatható a Mac OS X, a Windows, vagy a Solaris operációs rendszer. Az Apple saját megoldása, a Boot Camp csak a felváltott használatot teszi lehetővé, az egyidejűt nem.

A Fusiont egy évvel ezelőtt, az augusztusi Apple Worldwide Developers Conference-en jelentette be a vállalat, és rögtön órási sikert aratott vele. A cég állítása szerint több mint 70 ezren regisztráltak előzetesen a bétatesztre, később pedig 250 ezren töltötték le a próbaváltozatokat. Az alkalmazást azért hozták létre, mert sok Apple-tulajdonos kénytelen otthon egy PC-t is tartani, hogy használhasson olyan alkalmazásokat, amelyek nem jelennek meg Mac OS-re, csak Windowsra.

A Fusion képes kiaknázni a Mac-ekben lévő Intel processzorok virtualizációs technológiáját, így teszi lehetővé a Mac OS X és a Windows párhuzamos futtatását. A vállalat tájékoztatása szerint a 64 bites Windows-változatok is támogatottak vendég operációs rendszerként, a virtuális géphez akár 2 processzor is rendelhető, és az USB2.0 eszközök kezelése is megoldott. A szoftver még a noteszgépek akkumulátorát is képes virtualizálni, illetve a vállalat szerint azokat a perifériákat is kezeli, amelyekhez nincs Mac OS X-es meghajtó.

A Fusion azonban nem az egyetlen valódi virtualizációs megoldás a Mac-ekre, a Parallels Desktop for Mac is képes virtuális gépként futtatni Windowst a Mac OS X felett. A szoftver legújabb változata már a grafikus kártyához is teljes hozzáférést enged a vendég operációs rendszer számára, így a játékok is teljes sebességgel futhatnak a virtualizált rendszeren.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról