Szerző: Bányai György

2007. augusztus 1. 10:05

A mobil e-mail átveszi a stafétabotot az SMS-üzenetektől?

A Gartner előrejelzése szerint rohamosan terjed a mobil elektronikus levelezés: a vállalat becslése szerint 350 millió mobiltulajdonos fogja 2010-ben előnyben részesíteni a hordozható e-mailt a rövid szöveges üzenetekkel, az SMS-sel szemben. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik üzenet email formájában továbbítódik majd a mobiltelefon szolgáltatók hálózatában.

[HWSW] A Gartner előrejelzése szerint rohamosan terjed a mobil elektronikus levelezés: a vállalat becslése szerint 350 millió mobiltulajdonos fogja 2010-ben előnyben részesíteni a "hordozható" e-mailt a rövid szöveges üzenetekkel, az SMS-sel szemben. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik üzenet email formájában továbbítódik majd a mobiltelefon szolgáltatók hálózatában.

A világon jelenleg körülbelül 2 milliárdan SMS-eznek -- Európában átlagosan 85 százalék a rövid szöveges üzeneteket küldők aránya --, azonban pillanatnyilag nem több, mint a mobilosok két százaléka küld üzenetet mobilról e-mail formájában, ami kevesebb, mint 20 millió felhasználót jelent világszerte. A továbbra is nagy népszerűségnek örvendő SMS leváltására életre hívott MMS nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de a Gartner szerint a mobil e-mail idővel átveheti a hatalmat a mobil üzenetküldés terén.

Monica Basso, a Gartner kutatási részlegének igazgatója szerint az elkövetkezendő három évben ugrásszerűen fog növekedni a mobil e-mailezés népszerűsége a hétköznapi és az üzleti felhasználók körében, miközben az ezzel járó -- jelenleg sem túl magas -- költségek csökkenését is tapasztalhatjuk majd. Basso figyelmeztet azonban arra, hogy a mobil e-mail népszerűségének növekedésével a biztonság kérdésére is nagyobb hangsúlyt kell majd fektetni, és sok fejlesztést kell eszközölni ezen a területen a jövőben.

A "hatalomátvételre" azonban még egy keveset várni kell, jelenleg naponta világszerte 114 millió SMS-üzenet kerül elküldésre -- évi 100 milliárd dolláros üzletet képviselve --, így biztosan állítható, hogy a mobil e-mail fölénybe kerüléséhez még egy kis időnek el kell telnie.

A tendencia azonban tisztán látható, a ma piacra kerülő mobiltelefonok szinte mindegyike rendelkezik beépített e-mailklienssel, a gyorsabb webelérések, 3G-s és HSDPA mobil internetcsomagok árának csökkenésének köszönhetően 2010-re pedig már mintegy 278 millióan használnak majd mobil szélessávú szolgáltatásokat. A Wireless Intelligence szerint három év múlva a 3G-felhasználók 45 százaléka már HSDPA-kapcsolattal rendelkezhet, ezzel felülmúlva a GSM-felhasználók táborát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról