Szerző: Bányai György

2007. július 31. 11:42

Olajjal és vízzel fejleszti tovább a hajlékony szerves kijelzőket az LG.Philips

Az LG.Philips új szabadalmat nyújtott be, mely olaj és víz kombinációjával forradalmasítaná a jelenlegi hajlékony OLED ((Organic Light Emitting Diode, azaz szerves fénykibocsátó dióda) kijelzőket. Az egyszerű és olcsó megoldásnak köszönhetően szélesebb körben válhatnának elérhetővé az ilyen kijelzővel szerelt termékek.

[HWSW] Az LG.Philips új szabadalmat nyújtott be, mely olaj és víz kombinációjával forradalmasítaná a jelenlegi hajlékony OLED ((Organic Light Emitting Diode, azaz szerves fénykibocsátó dióda) kijelzőket. Az egyszerű és olcsó megoldásnak köszönhetően szélesebb körben válhatnának elérhetővé az ilyen kijelzővel szerelt termékek.

Az LG.Philips elkötelezett fejlesztője a hajlékony kijelzőknek, most benyújtott szabadalma egy olyan technológiát ír le, amellyel a kijelzőn megjelenő kép olaj és víz felhasználásával jön létre. Az új megközelítés ráadásul megoldás egy jelenlegi nagy problémára is, miszerint a hajlékony kijelzők fénykibocsátó diódái működés közben jobban felforrósodnak, mint amennyi az azt közbevevő hordozóréteg olvadáspontja, emiatt költséges és nehezen kivitelezhető a gyártásuk.

A szabadalmaztatott technológia lényege, hogy az adott pixel cellájában a víz felszínén úszó olaj a két műanyagelektróda által cellába juttatott elektromosság hatására oldalra húzódik, így szabadon engedi a fényt, az adott pixel és az általa képviselt szín láthatóvá válik. Az elektromos áram mennyiségének csökkentésekor az olajfilm ismét elzárja a fény útját.


A jövő tenyérgépe akár így is festhet

Az LG.Philips az új fejlesztéstől azt várja, hogy a gyártás költséghatékonyabbá válik, ráadásul egyszerűen, pár lépéssel lenne megvalósítható. Ennek köszönhetően a hajlékony, szerves fénykibocsátó diódákra épített kijelzők szélesebb körben válhatnának elérhetővé a közeljövőben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról