Szerző: Bányai György

2007. július 26. 10:30

Jöhetnek a projektoros mobilok a Motorolától

A Motorola bejelentette, hogy szövetségre lép a miniatűr projektorokat előállító Microvisionnal. A két cég kapcsolata olyan mobiltelefonokat eredményezhet, amelyek segítségével képeket, videókat, vagy akár üzleti prezentációkat is vetíthetnek tulajdonosaik a falra, vagy más felületre.

[HWSW] A Motorola bejelentette, hogy szövetségre lép a miniatűr projektorokat előállító Microvisionnal. A két cég kapcsolata olyan mobiltelefonokat eredményezhet, amelyek segítségével képeket, videókat, vagy akár üzleti prezentációkat is vetíthetnek tulajdonosaik a falra, vagy más felületre.

A tervezett együttműködés által a Motorola számára elérhetővé válik a Microvision mobil eszközökbe szánt PicoP kivetítője, így azok beépíthetők a cég jövőbeli telefonjaiba. A gyufásdoboz méretű, a három alapszínt létrehozó lézerrel dolgozó mini készüléket a közelmúltban megrendezett Pepcom Digital Experience eseményen mutatták be. Az egész projektor mindössze egy apró, egyetlen milliméteres tükörből, a három szín megjelenítését végző lézerdiódákból és egy "egyesítő" alkatrészből áll, mely a három különböző lézersugarat egyesíti egyetlen, teljes színskálát nyújtó pixelbe. A további optikai elemeket és fényforrást is nélkülöző mini kivetítő teljesen lesötétített szobában akár 50 hüvelykes, azaz 127 cm-es képátlójú képet is képes vetíteni, bár sajnos fényereje és kontrasztaránya nem ismert.


A képen látható, hogy a PicoP a parányi méretei miatt könnyen beépíthető a mobiltelefonokba (a mobiltelefon kijelzője alá)

A megjelenített kép nem nagyfelbontású, de átlagos felhasználásra tökéletesen alkalmas, a prototípus készülék éles, 800 x 600 pixeles képet nyújtott 60 Hz-es frissítéssel. A PicoP demonstrációja során a Némó nyomában animációs film részleteit mutatták be egy egyszerű, A4-es méretű papírlapra vetítve. Az apró projektor lézerdiódái képesek a másodperc törtrésze alatt (in)aktiválni magukat, így egy teljesen zöld háttér megjelenítése esetén a kék és vörös lézerek energiaspórolási célból ki is kapcsolhatnak. A Microvision apró projektora egyszerűen, a DVD-olvasók optikai fejéhez hasonlóan gyártható, így a vállalat szerint a PicoP kivetítővel rendelkező mobiltelefonok akár már jövőre, 2008-ban kereskedelmi forgalomba kerülhetnek.

Rob Shaddock, a Motorola mobil üzletágának technológiai vezetője bizakodva beszélt az üzleti kapcsolatról: "A Microvisionnal közösen dolgozva olyan eredmények születhetnek, melyek okán a mobiltelefon-tulajdonosok átértékelhetik a mobil multimédia adta lehetőségeket." Mindazonáltal az egyezmény további részleteiről, megvalósulásának időpontjáról egyik fél sem árult el további részleteket.

a címlapról