Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 25. 11:58

Három év múlva megérkezhet a 40 és 100 gigabites új Ethernet-szabvány

Az Ethernet következő generációján dolgozó munkacsoport közös nevezőre jutott, és így egy szabvány alatt fogja össze a 100 Gbps és 40 Gbps adatátviteli sebességű változatokat. Az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) égisze alatt működő Higher Speed Study Group (HSSG) a múlt héten San Franciscóban tartott rendezvényén határozott erről azt követően, hogy korábban hónapokon át nem tudtak megegyezésre jutni. Amennyiben az IEEE elfogadja a döntést, az új generációs Ethernet-szabvány 2010 közepére elkészülhet.

[HWSW] Az Ethernet következő generációján dolgozó munkacsoport közös nevezőre jutott, és így egy szabvány alatt fogja össze a 100 Gbps és 40 Gbps adatátviteli sebességű változatokat. Az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) égisze alatt működő Higher Speed Study Group (HSSG) a múlt héten San Franciscóban tartott rendezvényén határozott erről azt követően, hogy korábban hónapokon át nem tudtak megegyezésre jutni. Amennyiben az IEEE elfogadja a döntést, az új generációs Ethernet-szabvány 2010 közepére elkészülhet.

A következő generációs Ethernet-szavány, amely az IEEE 802.3ba nevet viseli, mind a 40, mind a 100 Gbps sebességű kapcsolatok specifikációit tartalmazni fogja. A 40 Gbps specifikációban rögzítik az 1 méteres (switch backplane), 10 méteres (rézvezeték) és 100 méteres (multimode optikai kábel) fizikai interfész szabványát, a 100 Gbps esetében pedig a 10 méteres rézvezeték, a 100 méteres multimode, valamint a 10 és 40 kilométeres single-mode optikai interfész szabványát is.

Az Ethernet sebessége az elmúlt évek során többször nőtt, először 3 Mbps-ről 10 aztán 100 Mbps-re, majd 1 Gbps-re, végül 10 Gbps-re. A HSSG egyes tagjai azt szerették volna elérni, hogy a következő generációs szabvány 100 Gbps sebességű legyen, mások azonban a 40 Gbps mellett törtek pálcát. A nézeteltérést az okozta, hogy a különféle cégek a maguk által fontosnak tartott alkalmazási területek sebesség-igényét tartották szem előtt. Miközben a szerverek által feldolgozott adatmennyiség nagyjából kétévente duplázódik meg, a szolgáltatói hálózatokon forgalmazott adatmennyiség másfél évente kétszereződik meg. Érthető, hogy a szervergyártók a 40 Gbps sebességű változat mögé álltak, míg a távközlési berendezések piacán érdekelt cégek a 100 Gbps sebességű szabányt támogatták.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról