Szerző: Ady Krisztián

2007. július 23. 13:22

Két éven belül gigabites vezeték nélküli kapcsolat kötheti össze berendezéseinket

A Wireless USB csak a kezdet: a Georgia Tech Institute kutatói több gigabites vezeték nélküli kapcsolatot tesztelnek, mely rendkívül magas frekvenciás rádiójeleket használ. A 60 GHz-es -- Egyesült Államokban szabadon használható -- tartományban rendkívül alacsony energiával (10 mW) végzett kísérletek során 15 gigabites adatátviteli sebességet értek el 1 méteres távolságon belül.

[HWSW] A Wireless USB csak a kezdet: a Georgia Tech Institute kutatói több gigabites vezeték nélküli kapcsolatot tesztelnek, mely rendkívül magas frekvenciás rádiójeleket használ. A 60 GHz-es -- Egyesült Államokban szabadon használható -- tartományban rendkívül alacsony energiával (10 mW) végzett kísérletek során 15 gigabites adatátviteli sebességet értek el 1 méteres távolságon belül.

Bár az elérhető sebesség maximuma számottevően csökken az áthidalandó távolság emelkedésével, azonban a 3 méteren elért 10 gigabit/s-os, illetve az 5 méteren elért 5 gigabit/s-os adatátviteli sebesség is több mint elegendő lehet számos potenciális felhasználási területen. Az intézetben működő Georgia Electronic Design Center kutatói szerint a "multi-gigabit wireless" technológia a következő generációs otthoni szórakoztató eszközökben, például otthoni médialejátszó készülékek és adattárolók között használható majd fel eredményesen, hiszen másodpercek alatt képes akár egy DVD-nyi adatmennyiség továbbítására -- a nagyfelbontású, HD-anyagok vezeték nélküli átvitele sem lehet probléma akár több méteres távolságra sem.

A technológia a kutatók szerint könnyen implementálható, és bár még vár rájuk számos megoldásra váró feladat, a kereskedelmi alkalmazás akár két éven belül megkezdődhet. A technológiát előnyösen lehetne használni beépített, nagy sebességű adatátvitelre noteszgépekben, merevlemezekben, MP3-lejátszókban, mobiltelefonokban, vagy akár adatközpontokban is, ahol egy újabb merevlemez beépítése nem igényel kábelezést. A nagyfrekvenciás, alacsony energiájú jelek elnyelődnek a falakban és tárgyakban, így a biztonság is részben megoldott.

Gigabites vezeték nélküli átvitel

A vezeték nélküli átviteli technológia már adott, de a feladathoz természetesen még a kommunikációs lapkáknak, I/O chipeknek is fel kell nőniük. A nemrég útjára indult Wireless USB-t azonban könnyedén kiütheti egy ilyen megoldás a nyeregből, a multi-gigabit vezeték nélküli technológia könnyedén kielégíti az USB- és FireWire csatolók maximális sávszélességét, melyre a Wireless USB még egyelőre nem képes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról