Szerző: Ady Krisztián

2007. július 23. 13:22

Két éven belül gigabites vezeték nélküli kapcsolat kötheti össze berendezéseinket

A Wireless USB csak a kezdet: a Georgia Tech Institute kutatói több gigabites vezeték nélküli kapcsolatot tesztelnek, mely rendkívül magas frekvenciás rádiójeleket használ. A 60 GHz-es -- Egyesült Államokban szabadon használható -- tartományban rendkívül alacsony energiával (10 mW) végzett kísérletek során 15 gigabites adatátviteli sebességet értek el 1 méteres távolságon belül.

[HWSW] A Wireless USB csak a kezdet: a Georgia Tech Institute kutatói több gigabites vezeték nélküli kapcsolatot tesztelnek, mely rendkívül magas frekvenciás rádiójeleket használ. A 60 GHz-es -- Egyesült Államokban szabadon használható -- tartományban rendkívül alacsony energiával (10 mW) végzett kísérletek során 15 gigabites adatátviteli sebességet értek el 1 méteres távolságon belül.

Bár az elérhető sebesség maximuma számottevően csökken az áthidalandó távolság emelkedésével, azonban a 3 méteren elért 10 gigabit/s-os, illetve az 5 méteren elért 5 gigabit/s-os adatátviteli sebesség is több mint elegendő lehet számos potenciális felhasználási területen. Az intézetben működő Georgia Electronic Design Center kutatói szerint a "multi-gigabit wireless" technológia a következő generációs otthoni szórakoztató eszközökben, például otthoni médialejátszó készülékek és adattárolók között használható majd fel eredményesen, hiszen másodpercek alatt képes akár egy DVD-nyi adatmennyiség továbbítására -- a nagyfelbontású, HD-anyagok vezeték nélküli átvitele sem lehet probléma akár több méteres távolságra sem.

A technológia a kutatók szerint könnyen implementálható, és bár még vár rájuk számos megoldásra váró feladat, a kereskedelmi alkalmazás akár két éven belül megkezdődhet. A technológiát előnyösen lehetne használni beépített, nagy sebességű adatátvitelre noteszgépekben, merevlemezekben, MP3-lejátszókban, mobiltelefonokban, vagy akár adatközpontokban is, ahol egy újabb merevlemez beépítése nem igényel kábelezést. A nagyfrekvenciás, alacsony energiájú jelek elnyelődnek a falakban és tárgyakban, így a biztonság is részben megoldott.

Gigabites vezeték nélküli átvitel

A vezeték nélküli átviteli technológia már adott, de a feladathoz természetesen még a kommunikációs lapkáknak, I/O chipeknek is fel kell nőniük. A nemrég útjára indult Wireless USB-t azonban könnyedén kiütheti egy ilyen megoldás a nyeregből, a multi-gigabit vezeték nélküli technológia könnyedén kielégíti az USB- és FireWire csatolók maximális sávszélességét, melyre a Wireless USB még egyelőre nem képes.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

5

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 16:55

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.