Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 23. 10:50

A vártnál nagyobb az igény a Windows XP-re

A Windows XP javára módosította asztali operációs rendszereinek értékesítési prognózisát a Microsoft. A negyedik negyedéves pénzügyi eredmények bejelentését követően az elemzők részére rendezett telefonos konferencián Chris Liddell pénzügyi igazgató elárulta, a most kezdődött pénzügyi évben az értékesített Visták és XP-k aránya várhatóan 78 és 22 százalék lesz, szemben a korábban várt 85:15-tel.

[HWSW] A Windows XP javára módosította asztali operációs rendszereinek értékesítési prognózisát a Microsoft. A negyedik negyedéves pénzügyi eredmények bejelentését követően az elemzők részére rendezett telefonos konferencián Chris Liddell pénzügyi igazgató elárulta, a most kezdődött pénzügyi évben az értékesített Visták és XP-k aránya várhatóan 78 és 22 százalék lesz, szemben a korábban várt 85:15-tel.

Minden idők legjobban startoló Windowsa

"Bár a Vista szempontjából ez rosszabb arány, a mi szempontunkból ez még mindig óriási számot jelent" -- mondta Liddell, aki szerint az arányok eltolódása nem lesz érezhető hatással a cég bevételekre, noha a Vista eddig rendelkezésre álló eladási adatai alapján az új generációs operációs rendszerből elsősorban a drágább változatok a kelendőek. A Directions on Microsoft elemzője, Michael Cherry szerint egyértelmű, hogy a Windows XP "lába még bent van az ajtórésben", vagyis a Vista megjelenése ellenére tartja magát a piacon.

"A legtöbb gép a katalógusokban 700 dollár körül van, de mindenképpen 1000 alatt. Az ilyen konfigurációkhoz jobban illik a Windows XP. A Vista igényeit figyelembe véve a vásárlók valószínűleg azt gondolják, inkább kevesebbet költenek és maradnak az XP-nél" --mondta Cherry, aki szerint a Microsoft előbb-utóbb valószínűleg korlátozni fogja a Windows XP elérhetőségét annak érdekében, hogy a vevőket átterelje a Vistára.

Hol a Vista SP1?
A korábbi pletykák szerint a múlt héten kellett volna megérkeznie a Windows Vista SP1 első bétaváltozatának, azonban egyelőre semmi hír nincs róla. A Microsoft hivatalos kommunikációjából mindössze annyi derül ki, hogy a szervizcsomag bétaváltozata valamikor az idén lesz elérhető. A Windows Vista SP1 nem hoz majd látványos változásokat, nem kerülnek a szoftverbe új funkciók, a Microsoft jószerivel csak a hibákat javítja, illetve felkészíti a Vistát a Windows Server 2008-cal történő zökkenőmentes együttműködésre. A Vista SP1 várhatóan mindössze 40-50 megabájt méretű lesz.
A Microsoft szerint a Vista minden idők legjobban startoló Windowsa, a kiskereskdelmi megjelenését követő 2 hónap alatt ugyanis 20 milliót adtak el belőle, míg Windows XP-ből annak idején csak 17 millió fogyott 60 nap alatt. A teljes képhez ugynakkor hozzátartozik, hogy a Windows XP premierje óta eltelt időben a PC-piac közel a duplájára nőtt, 2001-ben még világszerte 136 millió személyi számítógép talált gazdára, tavaly már 227 millió.

Hamarosan eltűnik a boltokból

A sokat késő Windows Vista bár jól fogy, közel sem váltotta le egycsapásra a Windows XP-t, még a fogyasztók körében sem, akiket úgy tűnik, még mindig nem sikerült meggyőznie a Microsoftnak. Nem csoda, ha a világ második legnagyobb PC-gyártója, a Dell a Vista január végi rajtját követően már áprilisban bejelentette, hogy otthoni felhasználóknak szánt konfigurációi Windows Vista mellet újra rendelhetők Windows XP-vel is.

Maga a Microsoft is érzi, hogy a Windows XP még jó ideig velünk marad, erre utal legalábbis, hogy a Windows XP Home Edition és a Media Center Edition 2009-ben vége érő ingyenes támogatási időszakát 2014-ig meghosszabbította a Microsoft. Ugyanakkor a Microsoft szoftverek életciklusát követő táblázat értelmében a Windows XP különféle változatait 2008. január 31-ig lehet kapni, vagyis ezután ezeket a szoftvereket hivatalos úton már nem lehet kiskereskedelemben megvásárolni, sem pedig Windows XP-vel telepített gépeket.

A Vista Business és Ultimate változatai ugyanakkor downgrade-elhetők Windows XP-re, így senkinek sem kell lemondania a jól bevált operációs rendszeréről, még akkor sem, ha a boltokból elfogyott a Windows XP.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról