Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 19. 13:33

Váratlanul erős negyedéves eredményekről számolt be az SAP

A kiváló európai teljesítménynek köszönhetően több mint 8 százalékkal növekedett az SAP második negyedéves nyeresége, ahogy az új szoftverlicencek eladásai 18 százalékkal emelkedtek.

[HWSW] A kiváló európai teljesítménynek köszönhetően több mint 8 százalékkal növekedett az SAP második negyedéves nyeresége, ahogy az új szoftverlicencek eladásai 18 százalékkal emelkedtek.

Az SAP második negyedéves bevétele 10 százalékkal 2,42 milliárd euróra nőtt, ami megfelelt az elemzők várakozásainak. A német szoftvercég nyeresége eközben 415 millió euróról 449 millió euróra emelkedett. Az új szoftverlicencek értékesítéséből származó bevétel 18 százalékkal 715 millió euróra emelkedett, ami messze felülmúlta a Bloomberg által megkérdezett elemzők 676 milliós előrejelzését. Európában 22 százalékkal nőttek az SAP új licenceladásai, köszönhetően a német HSH Nordbankkal és az orosz Surgutneftegazzal kötött megállapodásnak. Ázsiában még ennél is nagyobb ütemben, 27 százalékkal nőttek a licenceladások.

Tegnapig az SAP papírjai voltak a legrosszabbul teljesítő részvények a DAX tőzsdeindexben, a mai bejelentést követően azonban egycsapásra több mint 5 százalékkal erősödött az árfolyam, amire másfél éve nem volt példa. Január 1-től tegnapig az SAP-részvények árfolyama 6,2 százalékkal gyengült, a vállalat pedig tavaly kétszer is csak az elemzői elvárások alatt teljesített. Elemzők szerint a piacnak nem voltak nagy elvárásai az SAP-val szemben és az, hogy a váratlanul erős eredmények ellenése sem módosították az éves előrejelzéseiket, arra enged következtetni, hogy a vállalatnál is úgy vélik: a negyedéves teljesítmény kiemelkedő volt és nem megismételhető.

Az SAP alkalmazáspiaci dominanciáját egyre inkább szorongatja az utóbbi években milliárdos felvásárlásokat végrehajtó Oracle. Az AMR Research most nyilvánosságra hozott adatai szerint 2006-ban a vállalati alkalmazások piaca 29 milliárd dollárt tett ki, amelyből az SAP 41 százalékot, az Oracle pedig 21 százalékot szerzett meg. Az Oracle részesedése 1 százalékponttal nőtt, míg az SAP-é 1 százalékponttal csökkent a tavalyi év során. Az AMR Research szerint az SAP az idén visszaszerezheti az elvesztett piaci részesedését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról