Szerző: Ady Krisztián

2007. július 13. 11:59

Másfél év felfüggesztett jár hamis CD- és DVD-lemezek árusításáért

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) szerint precedens értékű, a HWSW szerint azonban korántsem példa nélkül álló ítéletet hozott jogerősen a Pécsi Városi Bíróság egy kalóz-perben. A bírói döntés értelmében a két, 27 és 32 éves elkövető hét hónap, illetve egy év hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és összesen több mint 2 millió forint pénzbírság megfizetésére ítéltetett.

[HWSW] Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) szerint precedens értékű, a HWSW szerint azonban korántsem példa nélkül álló ítéletet hozott jogerősen a Pécsi Városi Bíróság egy kalóz-perben. A bírói döntés értelmében a két, 27 és 32 éves elkövető hét hónap, illetve egy év hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és összesen több mint 2 millió forint pénzbírság megfizetésére ítéltetett.

Az esetre a pécsi rendőrség egészen véletlenül, egy közúti ellenőrzés során bukkant, amikor a járőrök az egyik elkövető személygépkocsijában nagy számú másolt CD-lemezre bukkantak. Az illetőről a nyomozás során kiderült, hogy a másolt termékeket a másik elkövetőtől vásárolta, majd azokat részint postai úton, részint az interneten értékesítette. A CD-kért 700, a DVD-kért 1500 forintot kértek. A szakértők szerint a két elkövető együttesen több mint 12 millió forint vagyoni hátrányt okozott a másolt filmek és zenék jogtulajdonosainak, feltéve, hogy a vásárlók megvásárolták volna az eredeti műveket.

A 2004 nyara óta húzódó ügyben az egyik elkövetőt hét hónapi felfüggesztett szabadságvesztésre, míg társát, akit 735 rendbeli, a szerzői jogok üzletszerűen elkövetett megsértésének bűntettében találtak bűnösnek, 1 év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A bűnjelként lefoglalt DVD- és CD-írókat, merevlemezeket, DVD és CD-lemezeket elkobozták, és a fiatalembereket további több mint 2 millió forint bírság megfizetésére is kötelezték.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 22. 18:22

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.