Szerző: Ady Krisztián

2007. július 13. 11:59

Másfél év felfüggesztett jár hamis CD- és DVD-lemezek árusításáért

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) szerint precedens értékű, a HWSW szerint azonban korántsem példa nélkül álló ítéletet hozott jogerősen a Pécsi Városi Bíróság egy kalóz-perben. A bírói döntés értelmében a két, 27 és 32 éves elkövető hét hónap, illetve egy év hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és összesen több mint 2 millió forint pénzbírság megfizetésére ítéltetett.

[HWSW] Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) szerint precedens értékű, a HWSW szerint azonban korántsem példa nélkül álló ítéletet hozott jogerősen a Pécsi Városi Bíróság egy kalóz-perben. A bírói döntés értelmében a két, 27 és 32 éves elkövető hét hónap, illetve egy év hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és összesen több mint 2 millió forint pénzbírság megfizetésére ítéltetett.

Az esetre a pécsi rendőrség egészen véletlenül, egy közúti ellenőrzés során bukkant, amikor a járőrök az egyik elkövető személygépkocsijában nagy számú másolt CD-lemezre bukkantak. Az illetőről a nyomozás során kiderült, hogy a másolt termékeket a másik elkövetőtől vásárolta, majd azokat részint postai úton, részint az interneten értékesítette. A CD-kért 700, a DVD-kért 1500 forintot kértek. A szakértők szerint a két elkövető együttesen több mint 12 millió forint vagyoni hátrányt okozott a másolt filmek és zenék jogtulajdonosainak, feltéve, hogy a vásárlók megvásárolták volna az eredeti műveket.

A 2004 nyara óta húzódó ügyben az egyik elkövetőt hét hónapi felfüggesztett szabadságvesztésre, míg társát, akit 735 rendbeli, a szerzői jogok üzletszerűen elkövetett megsértésének bűntettében találtak bűnösnek, 1 év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A bűnjelként lefoglalt DVD- és CD-írókat, merevlemezeket, DVD és CD-lemezeket elkobozták, és a fiatalembereket további több mint 2 millió forint bírság megfizetésére is kötelezték.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.