Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 13. 11:56

2009 lehet a mobil szélessáv éve

2008 végére világszerte 40 millióan használnak majd mobil szélessávú szolgáltatásokat -- derül ki az Ovum elemzőcég és a GSM Association vegyesvállalata, a Wireless Intelligence által tegnap nyilvánosságra hozott előrejelzésből. A Wireless Intelligence a világ 221 országának 670 szolgáltatójától gyűjt adatokat.

[HWSW] 2008 végére világszerte 40 millióan használnak majd mobil szélessávú szolgáltatásokat -- derül ki az Ovum elemzőcég és a GSM Association vegyesvállalata, a Wireless Intelligence által tegnap nyilvánosságra hozott előrejelzésből. A Wireless Intelligence a világ 221 országának 670 szolgáltatójától gyűjt adatokat.

A Wireless Intelligence szerint elsősporban a Távol-Keleten hódít majd gyorsan a mobil szélessáv, ahol a legnagyobb operátorok (pl. NTT DoCoMo) már megkezdték az ügyfélbázisuk migrálását az új technológiára. Joss Gillet vezető elemző úgy véli, az év végén a világ 60 országában működik majd kereskedelmi HSDPA-szolgáltatás. 2008 végéig viszonylag lassú lesz a terjedés, mivel a HSDPA-kompatibilis készülékek viszonylag drágák még, a lefedettség sem teljes és a szolgáltatások ára sem a tömegigényekhez van belőve -- érvel Gillet.

Mobil szélessáv

Az idei év végére a 3G-előfizetőknek csak 6 százalékát teszik majd ki a HSDPA-felhasználók. 2009-től a HSDPA megkezdi diadalútját Európában is, amelynek köszönhetően 2010-re világszerte mintegy 278 millióan használnak majd mobil szélessávú szolgáltatást. Három év múlva a 3G-felhasználók 45 százaléka már HSDPA-kapcsolattal rendelkezhet a Wireless Intelligence szerint, ezzel felülmúlva a GSM-felhasználók táborát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról