Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 13. 10:14

Megjelent az Oracle Database 11g

Az Oracle a New York-i OpenWorld 2007 rendezvényen debütált a világ legnagyobb vállalati szoftverszállítójának új adatbázisa, a 11g. A vállalat szerint a több mint 400 jelentős újdonságot felvonultató szoftver fejlesztése 36 ezer emberhónapot vett igénybe, a tesztelése pedig 15 millió munkaórát. Az Oracle Database 11g már augusztusban elérhető lesz linuxos kivitelben, azonban hogy más platformokra pontosan mikor készül el, azt egyelőre nem tudni.

[HWSW] Az Oracle a New York-i OpenWorld 2007 rendezvényen debütált a világ legnagyobb vállalati szoftverszállítójának új adatbázisa, a 11g. A vállalat szerint a több mint 400 jelentős újdonságot felvonultató szoftver fejlesztése 36 ezer emberhónapot vett igénybe, a tesztelése pedig 15 millió munkaórát. Az Oracle Database 11g már augusztusban elérhető lesz linuxos kivitelben, azonban hogy más platformokra pontosan mikor készül el, azt egyelőre nem tudni.

Változó igények

Az új generációs adatbázis iránti igényt a változó felhasználási szokások hívták életre. Ma a vállalatok egyre nagyobb mértékben támaszkodnak képadatokra és videókra, gondoljunk csak a digitális médiaszolgáltatások robbanásszerű terjedésére, vagy akár az egészségügyre. Az ilyen adatbázisok mérete könnyedén elérheti a több tíz vagy akár több száz terabájtot.

"Az Oracle Database 10g hozta be a köztudatba a grid technológiát és az Oracle-ügyfelek több mint fele már átállt erre a változatra. Az Oracle Database 11g olyan kulcsfontosságú újdonságokat vonultat fel, amelyket az ügyfelek kértek az Oracle-gridek gyorsabb bevezetése érdekében" -- mondta a bejelentés kapcsán Andy Mendelsohn, az Oracle adatbáziskezelőért felelős vezetője. A 11g elsősorban a fürtözés, az automatizálás, a terheléselosztás terén szolgál újdonságokkal, de a fejlesztők is találnak benne számukra hasznos új szolgáltatásokat.

Egyszerűbb, gyorsabb használat

A könnyebb változáskövetés érdekében a 11g-ben debütáló új szolgáltatás a Total Recall, amely lehetővé teszi az adattáblák visszamenőleges lekérdezését egy tetszőleges időpontban, amelynek nem csak elemzések, hanem auditok esetében is fontos szerepe lehet. A Flashback Transaction révén az eddigieknél könnyebben törölhetők a hibás, tévedésből végrehajtott tranzakciók, illetve azok járulékos tranzakciói. Az Oracle Data Guard lehetővé teszi a "standby" adatbázisok egyidejű olvasását és visszatöltését, így azok riportolásra, biztonsági mentésre, próbaüzemre, illetve az éles üzemi adatbázis-kezelő rendszerleállás nélküli, gépenként történő frissítésére is felhasználhatók.

A rendszer támogatja a párhuzamos mentést és visszaállítást, ami által javítható a nagy adatbázisok mentésének és visszaállításának sebessége, illetve az adatbázis rendelkezésre állása. Szintén ehhez kapcsolódóan a 11g-re már az adatbázis leállítása nélkül lehet patcheket és frissítéseket telepíteni (hot patch). Emellett a rendszeradminisztrátorok a Data Recovery Advisorral lerövidíthetik a visszaállításból eredő állásidőt, mivel ez az eszköz képes automatuzálni a problémafeltárásból, a rendszervisszaállítási tervből és a többszörös meghibásodási helyzetek kezeléséből álló folyamatot.

Az Oracle Database 11g új adatparticionálási funkciókkal rendelkezik: számos, korábban manuálisan végzett adatparticionálási műveletet automatizáltan képes elvégezni, és a tartomány-, hash- és lista-alapú particionálás mellett immár intervallum, referencia és virtuális oszlopparticionálásra is lehetőség nyílik. Az új verzió emellett egy sor összetett particionálási lehetőségre is módot ad, így például a tárolókezelés üzleti szabályok mentén is megoldható. A 11g valós idejű transzparens adattömörítést alkalmaz, amely akár harmadával csökkentheti az adatok által igényelt tárkapacitást illetve a sávszélességet.

Oracle Database 11g

Újdonságok fejlesztőknek

A fejlesztők dolgát is számos újdonság könnyíti meg. Az SQL Developer egy grafikus felhasználói felülettel rendelkező integrált fejlesztői környezet az adatok kezelésére vagy lekérdezések írására, valamint adatmigrációk előkészítésére és levezénylésére. A termék a széles körben használt, de csak parancssori interfésszel rendelkező SQL Plus továbbfejlesztésének tekinthető. Az SQL Plust azonban a továbbiakban is kínálni fogja az Oracle, vagyis az SQL Developer nem leváltja, inkább kiegészíti azt.

Szintén a fejlesztők dolgát hivatott megkönnyíteni a Real Application Testing technológia, amely virtualizációs technikák bevetésével gyorsítja az alkalmazások tesztelését az új adatbázison, illetve az új hardverkörnyezeteken. Az Oracle szerint a RAT segítségével akár napok alatt kitesztelhető egy új környezet, míg ehhez korábban hetekre vagy inkább hónapokra volt szükség.

Az Oracle Database 11g az adattárházak tekintetében is számos újdonságot kínál. A fejlettebb OLAP-kockák immár materializált nézetekként viselkednek az adatbázisban. Ennek eredményeként a fejlesztők szabványos SQL-lekérdezéseket futtathatnak, ugyanakkor továbbra is élvezhetik az OLAP-kockák nagy teljesítményét. Az új, folyamatos lekérdezési értesítési (New Continuous Query Notification) funkcióval az alkalmazások rögtön értesülnek az adatbázis-adatokban bekövetkezett fontos változásokról anélkül, hogy az adatbázis állapotát folyamatosan le kellene kérdezniük.

Az Oracle 11g-ben további újdonság az Application Express, amely webalkalmazások gyors létrehozására szolgál. Maga az Application Express is egy webes alkalmazás, használatához csupán egy böngészőre van szükség, nem kell semmilyen speciális kliensoldali alkalmazás. További látványos előrelépés fejlesztői oldalon a nagy objektumok -- például például képek, nagy szöveges objektumok, komplexebb adattípusok, orvosi képek és háromdimenziós objektumok -- elérésének gyorsítása, illetve a szerver- és kliensoldali eredménycache-elés (result set cache).

Emellett az Oracle Database 11g része még az új Java fordító, amely az adatbázis-kezelőben futó Java programok gyorsabb futtatását teszi lehetővé külső fordító igénybevétele nélkül. Újdonság még a .NET alkalmazások Oracle-alapon történő fejlesztését elősegítő natív együttműködés a Visual Studio 2005-tel, illetve az Oracle Application Express Access alapú adatmigrációs eszközei.

Konzervatív vásárlók

Annak ellenére, hogy az Oracle adatbáziskezelőjének előző generációja, a 10g már négy éves, a felhasználók továbbra is elégedettnek tűnnek vele. Az Oracle-felhasználók amerikai szervezete által elvégzett gyors közvéleménykutatás szerint a felhasználók 35 százaléka tervezi hogy egy éven belül áttér a 11g-re, a válaszadók 53 százaléka néhány éven még kivár a frissítés előtt. Ez nem igazán jó hír az Oracle számára, az alkalmazáspiaci terjeszkedés ellenére ugyanis a vállalat bevételének derekát továbbra is az adatbázis adja. Azonban mivel a vállalat közel 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a relációs adatbázisok piacán, még viszonylag kevés vásárló is szép pénzt hozhat a konyhára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról