Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 11. 13:57

Új mobil munkaállomás a Lenovótól: bagolyszárnyak hűtik a ThinkPad T61p-t

Bejelentette professzionális mobil munkaállomásának legújabb generációját a Lenovo. A ThinkPad T61p már a Santa Rosa platformra épül és a vállalat összes fejlesztését felvonultatja a legnagyobb teljesítmény, megbízhatóság és energiatakarékosság érdekében.

[HWSW] Bejelentette professzionális mobil munkaállomásának legújabb generációját a Lenovo. A ThinkPad T61p már a Santa Rosa platformra épül és a vállalat összes fejlesztését felvonultatja a legnagyobb teljesítmény, megbízhatóság és energiatakarékosság érdekében.

A ThinkPad T61p szíve az Intel 2,4 GHz-es Core 2 Duo T7700 processzora, lelke pedig a 965-ös chipkészlet, amely akár 4 gigabájt DDR2-667 memóriát is kezel. A gépben alapkiépítésben NVIDIA Quadro FX 570M grafikus chip teljesít szolgálatot 256 megabájt memóriával, ez hajtja a kiviteltől függően 1920x1200 vagy 1680x1050 pixel felbontású, 15,4 hüvelykes átlójú szélesvásznú kijelzőt. A merevlemez akár 160 gigabájt kapacitású is lehet, az optikai meghajtó pedig kétrétegű DVD-író. A T61p-ben természetesen Bluetooth és A/B/G/N Wi-Fi is helyet kapott, egyedüálló ugyanakkor az UWB (Ultrawideband) vezérlő.

A géphez az optikai meghajtó helyére építhető akkumulátort is fejlesztettek, illetve egy speciális energiatakarékos szoftvert, amelynek segítségével a T61p komponensei ki- és bekapcsolhatók az alacsonyabb fogyasztás érdekében. A mérnökök szerint csak a szoftver használatával akár 15 százalékkal hosszabb akkus üzemidő érhető el, így a notesz több mint 5 órán át használható egy feltöltéssel. A T61p megfelel az Energy Star szabvány legszigorúbb, 4.0 specifikációjának is.

A nagy teljesítményű alkatrészeket speciális hűtő igyekszik hűteni. A Lenovo mérnökei egyedi hűtőt fejlesztettek ki a T61p-hez, amelynek lapátjaihoz a baglyok szárnya adta az inspirációt: a konstrukció nem csak 10 százalékkal hatékonyabb mint az elődje, hanem csendesebb is. A megbízhatóságot igyekszik növelni a magnézium-ötvözetből készített ketrec, amely nem csak a gép alsó részét, hanem a kijelzőt is védi a leejtéstől, ütésektől. Az adatok biztonságáról beépített ujjlenyomat-olvasó és teljes lemeztitkosítás gondoskodik.

A T61p-t kifejezetten mérnöki feladatokra ajánlja a Lenovo, ezt tükrözi az ára is, ami 1800 dollártól indul, a szállítások még júliusban megkezdődnek. A Lenovo T61p operációs rendszere Windows Vista, azonban a konfiguráció tanúsítottan kompatibilis a SUSE Linux Enterprise Desktop 10, Red Hat és Turbo Linux disztribúciókkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról