:

Szerző: Ady Krisztián

2007. július 10. 13:09

Az internetszolgáltatókon keresztül tiltanák le az állománycserélést?

Érdekes ítéletet hozott a Brüsszeli Elsőfokú Bíróság a Belga Írók, Zeneszerzők és Kiadók Szövetsége (SABAM) és a Scarlet Extended Ltd. (volt Tiscali) internetszolgáltató ügyében. A 2007. június 29-i ítélet értelmében a bíróság elrendelte, hogy az internetesszolgáltató akadályozza meg az internetezőket a SABAM zenei repertoárjának illegális letöltését az állománycserélő (P2P) szoftverek blokkolásával. Az ítélet precedensértékű lehet.

[HWSW] Érdekes ítéletet hozott a Brüsszeli Elsőfokú Bíróság a Belga Írók, Zeneszerzők és Kiadók Szövetsége (SABAM) és a Scarlet Extended Ltd. (volt Tiscali) internetszolgáltató ügyében. A 2007. június 29-i ítélet értelmében a bíróság elrendelte, hogy az internetesszolgáltató akadályozza meg az internetezőket a SABAM zenei repertoárjának illegális letöltését az állománycserélő (P2P) szoftverek blokkolásával. Az ítélet precedensértékű lehet.

Elkefélt érvek

A bíróság már 2004 végén megállapította, hogy a Tiscali ügyfelei megsértették a szerzői jogokat a dalok cseréjével. A Brüsszeli Bíróság akkor szakértőt rendelt ki, mely a lehetséges műszaki megoldásokat kutatta a jogsértő tevékenység megakadályozására. A kirendelt szakértő közel tucatnyi megoldást dolgozott ki az állománycserélő rendszerek használatának meggátlására és szűrésére, amelyek közül hét alkalmas arra, hogy a Scarlet hálózatán is alkalmazzák.

A bíróság a Scarlet valamennyi érvét elutasította, éppúgy a magánélet titkosságára, a levéltitokra, a szólás- és vélemény-kifejezés szabadságára vonatkozó jogokat nem vette figyelembe, mint hogy azt sem, hogy a teljes tiltás felügyeleti jognak minősülhet, így ellentétes az e-kereskedelemre vonatkozó szabályozással. Ugyanígy nem fogadta el azt sem, hogy a Scarlet ezzel a lépéssel elveszíti a tisztán vezetékes átadással kapcsolatos tevékenységekre vonatkozó, felelősség alól felszabadító jogokat is.

A bíróság szerint a tiltás nem olyan általános kötelezettség, mely a hálózat folyamatos ellenőrzését jelentené, illetve a P2P szoftver blokkolása, szűrése nem jelenti személyes adatok kezelését, és egy ilyen intézkedés szimplán technikai és automatikus jellegű. A bíróság szerint a szolgáltató semmiféle aktív szerepet nem játszik az információáramlás megakadályozásában, vagy szűrésében -- de hogy akkor pontosan ki is szűri a tartalmat, az nem egyértelmű. A Scarlet hat hónapot kapott az ítélet végrehajtására, késedelem esetén pedig napi 2500 euró bírságot kell fizetnie.

Joost béta
Teljesen legális tartalom P2P-alapokon

Nonszensz

A peer-to-peer technológia tiltása a tartalomra történő tekintet nélkül igen rossz ötletnek tűnik -- ahogyan a lassítása is, melyre a UPC chello hazai előfizetői panaszkodnak --, a technológiát ugyanis nem csak illegális célokra, zeneszámok, filmek és programok csereberéjére használják. Egyre több cég terjeszti ilyen módon letölthető anyagait, hiszen jelentős mennyiségű adatforgalmat spórol kiszolgáló szerverei számára.

Erre a technológiára épül a közkedvelt Skype internettelefon-szoftver, vagy például a ma már félmillió regisztrált felhasználóval rendelkező, feltörekvő internettelevíziós platform, a béta állapotban lévő Joost is, mely a hozzánk már letöltődött videorészleteket feltöltési sávszélességünk segítségével segít eljuttatni más nézők számára is. De elegendő az is, ha ellátogatunk a Bittorrent.com-ra, ahol számtalan jogtiszta tartalom érhető el a legismertebb P2P szoftver segítségével.

Pórffy András, az Externet Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a fájlcserélő hálózatokat, illetve darkneteket legfeljebb ideig-óráig lehet korlátozni technikailag. A megoldást szerinte a gyakorlathoz alkalmazkodó, jogi szabályozásban, illetve az alacsony áron elérhető legális tartalom forgalmazásában kell keresni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.