Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 10. 13:29

Az Intel 218 millió dollárt fektet a VMware-be

Egy tegnapi bejelentés szerint az Intel 218 millió dollárt fektet a VMware-be, cserébe 2,5 százalékos tulajdonrészt szerez a tőzsdei bevezetés előtt álló cégben és egy igazgatótanácsi tagot is delegálhat majd. A közösen kiadott közleményben az Intel és a VMware hangsúlyozza, hogy a megállaodástól a VMware virtualizációs technológiájának további terjedését várják Intel platformon, illetve közös fejlesztés és marketing-tevékenység is szerepel a napirenden.

[HWSW] Egy tegnapi bejelentés szerint az Intel 218 millió dollárt fektet a VMware-be, cserébe 2,5 százalékos tulajdonrészt szerez a tőzsdei bevezetés előtt álló cégben és egy igazgatótanácsi tagot is delegálhat majd. A közösen kiadott közleményben az Intel és a VMware hangsúlyozza, hogy a megállaodástól a VMware virtualizációs technológiájának további terjedését várják Intel platformon, illetve közös fejlesztés és marketing-tevékenység is szerepel a napirenden.

Az Intel Capital korábban is befektetett olyan cégekbe, amelyek virtualizációval foglalkoznak, ezek közé tartozik az SWsoft és a Virtual Iron, előbbibe . Jelentős különbség azonban, hogy míg az SWsoft és a Virtual Iron gyakorlilag start-upoknak tekinthetők, addig a VMware egy fejlett, jó piaci pozíciókkal rendelkező cég, amely egyébként az EMC leányvállalataként működik. Az EMC a VMware papírjainak 10 százalékát dobná piacra hamarosan: a 33 millió részvényt darabonkét 23-25 dollárért vezetnék be a tőzsdére, ezzel akár 700-800 millió dolláros bevételhez jutva.

A VMware-t még 2004-ben vásárolta fel az EMC 635 millió dollárért. A virtualizációs megoldásokra koncentráló vállalat 2003-ban még alig 100 millió dolláros forgalmat bonyolított, tavaly azonban a bevétel már meghaladta a 700 millió dollárt. A VMware nyomában azonban számtalan cég lohol ma saját virtualizációs megoldásaival, köztük az SWsoft (Virtuozzo), a Virtual Iron, a XenSource, vagy akár a Microsoft. A Forrester Research jelentése szerint ezek funkcionalitása folyamatosan fejlődik, de a VMware egyeduralma még évekig tarthat az x86-os szegmensben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról