Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 6. 14:41

Heteken belül itt a Sun Niagara második generációja

Heteken belül hivatalosan is bemutatkozik a Sun UltraSPARC T2, azaz a Niagara 2 processzor. A vállalat mai sajtótájékoztatóján kiderült, szeptemberben már rendelhetők lesznek az új chipet tartalmazó szerverek, jövő év elején pedig már piacra kerül a Victoria Falls kódnevű lapka is, amely nem más, mint a Niagara 2 SMP-re felkészített változata. A Victoria Fallsból akár négyprocesszoros konfiguráció is építhető, ami 256 programszál párhuzamos futtatására képes.

[HWSW] Heteken belül hivatalosan is bemutatkozik a Sun UltraSPARC T2, azaz a Niagara 2 processzor. A vállalat mai sajtótájékoztatóján kiderült, szeptemberben már rendelhetők lesznek az új chipet tartalmazó szerverek, jövő év elején pedig már piacra kerül a Victoria Falls kódnevű lapka is, amely nem más, mint a Niagara 2 SMP-re felkészített változata. A Victoria Fallsból akár négyprocesszoros konfiguráció is építhető, ami 256 programszál párhuzamos futtatására képes.

Csapó kettő

A Niagarát még 2005 végén jelentette be a Sun, a ráépülő rendszerek "try and buy" konstrukcióban kerültek az első ügyfelekhez, a fogadtatásuk pedig kedvező volt. Az UltraSPARC T1-re épülő Sun Fire T1000 és T2000 szerverekből a Sun azóta minden negyedévben stabil 100-120 millió dolláros forgalmat realizál. Kristóf Judit, a Sun marketing-igazgatója elmondta, magyarországi ügyfelek is tesztelték a gépeket és többen is megvásárlásuk mellett döntöttek. A vevők zömmel a Sun hagyományos ügyfélköréből kerültek ki, azaz távközlési szolgáltatókról és pénzintézetekről van szó.

A masszívan párhuzamos végrehajtásra tervezett UltraSPARC T termékcsalád új üdvöskéje, a Niagara 2 (UltraSPARC T2) elődjéhez hasonlóan nyolc magot tartalmaz, amelyek egyenként már nem négy, hanem nyolc programszál párhuzamos feldolgozására képesek. A Niagara új változatának induló órajele 1,4 GHz lesz és a 65 nanométeres gyártástechnológia megengedte az osztott másodszintű gyorsítótár méretének növelését is, az UltraSPARC T2-ben 3 helyett már 4 megabájt kap helyet.

A magonkénti négy helyett nyolc utasításszál kezelése mellett a Niagara 2 jelentős újdonsága a Niagarához képest, hogy már minden mag rendelkezik saját lebegőpontos végrehajtóegységgel (ami fully-pipelined), ennek köszönhetően az UltraSPARC T2 elődjénél nagyságrenddel jobb lebegőpontos teljesítményt nyújthat majd, ez részben a nyolc FPU-nak, részben pedig a négy darab kétcsatornás FB-DIMM memóriavezérlőnek köszönhető. A Sun várakozásai szerint a Niagara 2 akár HPC-környezetben is megállja majd a helyét, a lebegőpontos teljesítménye összevethető egy kétmagos Opteronéval, miközben a fogyasztása és hőtermelése alacsonyabb.

Az UltraSPARC T2 számos rendszerfunkciót is a chipen valósít meg, így többek között tartalmaz két darab 10 gigabites Etherner-kontrollert, egy PCI Express (x8) vezérlőt, illetve minden maghoz tartozik egy hardveres titkosítóáramkör, amely Solaris 10 operációs rendszeren az alkalmazások számára transzparens módon használható. Az UltraSPARC T2-re épülő, várhatóan Sun Fire T5320 (1U) és T5340 (2U) néven debütáló rendszerek ősztől Magyarországon is elérhetők lesznek -- a cég még nagyobb sikert vár tőlük mint az első generációs Niagarától.

A harmadik generáció

Fischer Erik, a Sun műszaki igazgatója szót ejtett a Niagara következő (harmadik) generációjáról is, amelyet egyelőre KT kódnéven fejleszenek a Sunnál. A KT-generáció valójában két teljesen különböző chipet takar, amelyek socket-kompatibilisek, azonban belső felépítésük más, az egyiket sok programszál párhuzamos futtatására optimalizálták, a másiknál viszont előtérbe került az egyszálas teljesítmény növelése is -- cserébe kevesebb szálat kezel. Bár az eredeti tervekben szerepelt egy 96 programszál párhuzamos végrehajtására képes Niagara 3, ezt a projektet nemrég törölték -- tudtuk meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról