Szerző: Bányai György

2007. július 2. 17:39

Állóvíz a nemzetközi domainnevek körül

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) szerint jó ütemben halad a nem latin betűk bevezetése az internetes domainnév-rendszerbe. Az ICANN találkozóján folytattak erről eszmecserét, melyeknek Puerto Rico adott otthont a múlt héten. Az ICANN reméli, hogy az új domainek cirill, arab, kínai és egyéb karaktereket is tartalmazhatnak a jövőben, bár ezt kimondani könnyebb, mint megvalósítani.

[HWSW] Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) szerint jó ütemben halad a nem latin betűk bevezetése az internetes domainnév-rendszerbe. Az ICANN találkozóján folytattak erről eszmecserét, melyeknek Puerto Rico adott otthont a múlt héten. Az ICANN reméli, hogy az új domainek cirill, arab, kínai és egyéb karaktereket is tartalmazhatnak a jövőben, bár ezt kimondani könnyebb, mint megvalósítani.

Az ICANN tett már kísérletet arra, hogy összeírja az elfogadandó karakterek listáját, de Vint Cerf, az ICANN vezetője szerint ez a szabály túl engedékeny volt. A nehézségek között első helyen szerepel, hogy eltérő nyelvek írásjeleivel írt szavak olvasása zavaró lehet olyan szemmel, amely egy másik írásmódhoz szokott. Ez valóban nagy gondot okozhat, ha akár csak megjegyezni kívánjuk az adott webhely címét. Példaként a cirill betűkkel leírt étterem szó pectopaht-nak néz ki latin betűkkel. Ez a példa is mutatja, mennyire összezavarhatja a felhasználókat egy ilyen eshetőség. Az ICANN reméli, hogy megtalálja a megfelelő szabályozást, hogy ilyen esetek ne forduljanak elő.

Az ICANN ez év novemberétől tervezi a nemzetközi domainnevek (IDN: internationalised domain names) próbaüzemét. Ez a teszt rendelkezni fog egy olyan mechanizmussal, ami azonnal képes lesz beavatkozni, ha probléma adódik. Természetesen csak készülnek erre, kiderülni a védelem sikeressége csak élesben fog -- mondta Cerf. A megbeszélésen tovább bátorították az IPv6 névszerver kezelést, amely jelentősen megnövelt címtartományt kínál a becslések alapján 2011-2012-re kifulladó IPv4-hez képest.

Vint Cerf fontosnak tartotta megjegyezni, hogy igen komoly erőfeszítéseket tesznek a digitális aláírás bevezetésére, hogy hitelesíthetővé tegyék a párosítást az IP-címek és domainnevek között. A digitális aláírás képes lesz megerősíteni, hogy az adott páros valós-e, akár abban az esetben is, ha az eltérés nem a DNS-t ért támadásból, hanem tévedésből adódott. A szervezet azon is munkálkodik, hogy a jövőben egyszerűbben lehessen legfelsőbb szintű domainneveket bevezetni. Erre egyébként legközelebb 2008 közepén kerül sor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról