Szerző: Ady Krisztián

2007. július 2. 11:35

A 900 MHz-es tartomány felé bővítené a 3G-t a GSM Szövetség

A GSM Szövetség (GSMA) arra kéri a helyi hatóságokat, hogy tegyék elérhetővé a világszerte felszabaduló 900 MHz-es frekvenciasávot a harmadik generációs szolgáltatások számára. Az új spektrum nem csak a sávszélességet növelheti, de olcsóbb és könnyebben telepíthető harmadik generációs hálózat létrehozásához vezethet, sokkal nagyobb lefedettséget nyújtva.

[HWSW] A GSM Szövetség (GSMA) arra kéri a helyi hatóságokat, hogy tegyék elérhetővé a világszerte felszabaduló 900 MHz-es frekvenciasávot a harmadik generációs szolgáltatások számára. Az új spektrum nem csak a sávszélességet növelheti, de olcsóbb és könnyebben telepíthető harmadik generációs hálózat létrehozásához vezethet, sokkal nagyobb lefedettséget nyújtva.

A már meglévő, jelenleg még számos országban használatban lévő infrastruktúrára (hálózati kapcsolatok, tornyok, épületek, kiépített elektromos csatlakozások) alapozva lényegesen olcsóbban bővíthetnék a szolgáltatók 3G-s lefedettségeiket, szolgáltatásaik elérhetőségi körét. A lépéssel újabb 300 millió ember érhetné el a fejlettebb mobilhálózatokat Ázsiában, Európában és Afrikában 2012-ig.

Egy 900 MHz-es sávra alapozott harmadik generációs hálózat 40 százalékkal nagyobb lefedettséggel rendelkezhet, mint a jelenleg használatos, 2100 MHz-es spektrumra építő. A sikerhez azonban szükség van az országok kormányzatainak támogatására is, amelyek lehetővé tennék a 900 MHz-es HSDPA-hálózatok telepítését.

Itthon

Magyarországon a Pannonnak és a Magyar Telekomnak 2008. november 4-én jár le a GSM-koncessziója a 900 MHz-es spektrumra, de az eddigi információk szerint mindkét vállalat fenn szeretné tartani koncessziós jogát, és nem szívesen látnának egy újabb pályázatot, korábbi nyilatkozataik szerint azt életképtelennek tartanák. A kormányzat jelenlegi tervei szerint mindkét cég további hét évre kaphatna jogot a tartomány használatára, azonban ezért jelentős összeget kérnének.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nyilvánossá vált májusi ajánlatában 10 milliárdos koncessziós díj szerepelne cégenként a következő hét évre, illetve a mobilcégeknek kötelezettséget kellene vállalnia arra, hogy cégenként 20 milliárd forintot fektetnének 2 éven belül a szélessávú mobilinternet infrastruktúrába. Ez lényegében összecseng a GSMA törekvéseivel. A 900 MHz-es mobil szélessáv támogatásához azonban garantáltan új mobilkészülékek, adatkártyák és modemek kellenek majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról