Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 2. 11:25

A Serial Attached SCSI merevlemezek veszik át az uralmat a vállalati piacon

Jövőre mintegy kétszeresére emelkedik a Serial Attached SCSI (SAS) felületű merevlemezek forgalma és meg fogja haladni a 21 millió darabot -- jövendöli a Gartner. Az idén 12 millió ilyen meghajtó szállítása várható.

[HWSW] Jövőre mintegy kétszeresére emelkedik a Serial Attached SCSI (SAS) felületű merevlemezek forgalma és meg fogja haladni a 21 millió darabot -- jövendöli a Gartner. Az idén 12 millió ilyen meghajtó szállítása várható.

A Gartner előrejelzése szerint 2008 végére a 3 Gbps sebességű SAS meghajtók lesznek a vállalati informatikai eszközök igáslovai és egyre inkább kiszorítják az Ultra320 SCSI lemezeket a szerverekből és tárolóeszközökből. Tavaly 16 millió Ultra320 SCSI merevlemezt szállítottak le a gyártók, idén azonban már csak 9,6 millió ilyen meghajtó eladását valószínűsíti a Gartner. A SAS merevlemezek népszerűségének oka a SCSI-meghajtókénál kedvezőbb ár és az egyre növekedő teljesítmény, a Gartner szerint 2008 végén már 6 Gbps sebességű lemezek is piacon lesznek.

"A SCSI technológia 15 év után elérte képességei határát, így nem csoda ha mindenki áttér a SAS diszkekre. A HP-nál már egy éve majdnem minden eszköz SAS merevlemezekkel készül" -- mondta el a HWSW megkeresésére Nagy Barnabás, a HP adattárolási termékekért felelős hazai vezetője.

A SATA és SAS meghajtók mára csinos szeletet hasítottak ki maguknak a vállalati piacból és elemzők szerint a jövőben tovább fog erősödni a Serial ATA merevlemezek terjedése a szerverekben és tárolóeszközökben, elsősorban olyan környezetekben, ahol a kapacitás és a kedvező ár-érték arány fontosabb mint a nagy teljesítmény. A sebesség szempontjából kritikus alkalmazások -- mint amilyen például a tranzakciókezelés -- esetében továbbra is a SCSI és a FC lemezek maradnak az élvonalban.

Utóbbiak mellett a nagy teljesítmény mellett rendszerint a megbízhatóságot szokták emlegetni, noha egy márciusban közzétett, 100 ezer merevlemez meghibásodási adatai alapján készített tanulmány szerint a méregdrága Fibre Channel meghajtók semmivel sem megbízhatóbbak mint az olcsó Serial ATA merevlemezek. Ez az eredmény ugyanakkor valószínűleg annak is köszönhető hogy a SATA meghajtókat egészen más feladatokra használják, mint a SCSI vagy FC merevlemezeket és teljesen más terhelésnek vannak kitéve.

"A merevlemezek meghibásodási statisztikáiból nem azt vonnám le következtetésként, hogy a SATA diszkek megbizhatók, hanem azt, hogy hosszú távon nem merevlemezen kell tárolni az adatokat. Tapasztalataink szerint a hazai vállalatok körében nem is nagyon népszerűek a SATA meghajtók, ugyanis viszonylag gyakran meghibásodnak, és a teljesíményük is csak kevés feladatra teszi őket alkalmassá" -- mondta Nagy.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról