Szerző: Bizó Dániel

2007. július 3. 16:17

Leválasztja magáról a szerződéses gyártást, és saját márkájára fókuszál az Asustek

Jövő év elejére leválasztja szerződéses gyártását az Asustek Computer, közölte a vállalat, ezzel a sajátmárkás termékekre koncentrálva. A lépés egyúttal a két tevékenységi terület között feszülő érdekellentétet is fel kívánja oldani, hiszen a vállalat ügyfelei nem nézik jó szemmel, hogy ők pénzeljék a növekvő konkurenciát jelentő ASUS márka építkezését. Az Asustek igazgatótanácsának elnöke, Jonney Shih szerint ezt már rég meg kellett volna lépniük.

[HWSW] Jövő év elejére leválasztja szerződéses gyártását az Asustek Computer, közölte a vállalat, ezzel a sajátmárkás termékekre koncentrálva. A lépés egyúttal a két tevékenységi terület között feszülő érdekellentétet is fel kívánja oldani, hiszen a vállalat ügyfelei nem nézik jó szemmel, hogy ők pénzeljék a növekvő konkurenciát jelentő ASUS márka építkezését. Az Asustek igazgatótanácsának elnöke, Jonney Shih szerint ezt már rég meg kellett volna lépniük.

Az Asustek ma közölte, hogy szét kívánja választani a saját márka alatt forgalmazott termékekkel és a szerződéses gyártással kapcsolatos tevékenységeket annak érdekében, hogy a két terület ne zavarja meg egymást. Shih szerint a saját márka építése érdekkonfliktusban áll a vállalat olyan ügyfeleivel, mint a HP, a Dell vagy az Apple, melyek számára többek között asztali és hordozható számítógépeket, audiolejátszókat, kéziszámítógépeket gyárt, így a rendkívül szoros versenyben megrendelésektől eshet el.

A vállalat továbbmegy az egyszerű kettéválasztásnál. Külön cégbe szerveződik PC-gyártás (Pegatron Technology), és egy másik vállalat fogja folytatni a nem PC-khez kapcsolódó szerződéses gyártást (Unihan Technology). A vállalat például a PlayStation 2 és 3 gépek, vagy az iPodok egy részének termelésében is részt vesz. Az átszervezések kiterjednek a jelenlegi leányvállalatokra is (pl. ASRock), melyek szintén valamelyik szerződéses gyártó egységhez kerülnek majd.

Az átszervezések következtében 2008 január elsejével rajtolhatnak el az új vállalatok. Shih elmondta, kezdetben kizárólagos Asustek tulajdonban maradnak, hosszabb távon azonban a tőzsdei bevezetés a cél. A szétválasztás már korábban is napirenden volt a vállalatnál, azonban akkor még úgy tűnt, a saját márkás tevékenység kerül leválasztásra, mivel az a becslések szerint a forgalom egyharmadát képezi csak. Úgy tűnik, azóta megváltozott a fókusz, és a Shih-vezette jelenlegi felsővezetés az ASUS brandre koncentrál majd.

Az Asustek tavaly mintegy 17,1 milliárd dolláros konszolidált árbevételt ért el, amiből több mint 11 milliárdot képezhetett a szerződéses gyártás, így a tajvani cég a világ legnagyobbjai közé tartozik az elektronikai gyártás iparágában, és a legnagyobbnak számít az eredeti design gyártók között (ODM, original design manufacturer), megelőzve a korábban vezető Quantát, mely a világ legnagyobb notebookgyártója. A vállalat növekedése tavaly meghaladta az 50 százalékot, és idénre is 33-42 százalék közötti bővülést vár. Ebből a jövőbeni Pegatron 9,1-10,7 milliárd, az Unihan pedig 4,6-6,1 milliárd dollárt tehet ki. Az Asustek piaci értéke (tükrözve tevékenységi területének papírvékony nyereségességét) 4,3 milliárd dollár közé tehető jelenleg.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.