:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 13. 08:53

Egyszerűen nyomon követhető a szerverek biztonsági állapota a PatchMeterrel

A nagyvállalatoknál végzett üzemeltetési és sérülékenység-javítási tapasztalatai alapján új, a rendszergazdák munkáját segítő termékkel jelent meg az Atigris. A PatchMeter egy add-on komponens a Systems Management Server 2003-hoz, amely grafikusan ábrázolja a windowsos szerverek biztonsági állapotát. A vállalat szerint a termék pár nap alatt bevezethető az olyan környezetekben, ahol a kiszolgálókra telepítve van a System Management Server 2003 kliense.

[HWSW] A nagyvállalatoknál végzett üzemeltetési és sérülékenység-javítási tapasztalatai alapján új, a rendszergazdák munkáját segítő termékkel jelent meg az Atigris. A PatchMeter egy add-on komponens a Systems Management Server 2003-hoz, amely grafikusan ábrázolja a windowsos szerverek biztonsági állapotát. A vállalat szerint a termék pár nap alatt bevezethető az olyan környezetekben, ahol a kiszolgálókra telepítve van a System Management Server 2003 kliense.

Az Atigris szerint napjainkban az informatikai rendszerek üzemeltetése kapcsán az egyik legtöbb időt és erőforrást felemésztő feladat a sérülékenységek kezelése. Ezen feladat automatizálására a Microsoft számos eszközt kínál (pl. Windows Server Update Services), azonban ezek nem képesek a hiányosságokat könnyen emészthető formában megjeleníteni -- állítja a cég. A PatchMeterrel azonban egy akár több száz Windows Servert tartalmazó IT-rendszer biztonsági "naprakészségét" is fel lehet mérni, és egyszerűen áttekinthető formában lekérdezni akár a lokális hálózatról vagy akár a vállalati VPN-en keresztül bárhonnan a világon.

A rendszer állapotának bemutatására a fejlesztőmérnökök egy grafikus megoldást választottak, mely alapján a rendszer gyenge pontjai vizuálisan azonnal felismerhetők. A grafikonon szerverek szerinti bontásban látható, hogy az adott gépen a Systems Management Server 2003 szerint a szükséges kritikus biztonsági javítások hány százaléka van telepítve. A grafikonon bármely kiszolgálóra kattintva, megjelenik annak részletes státusza, vagyis hogy az adott kiszolgálón mely javítások vannak telepítve, melyek hiányoznak, és hogy azokat melyik felmérő motor detektálta.

A PatchMeter a Systems Management Server 2003 Inventory Tool for Microsoft Updates segítségével kinyert patch-információkat egy SQL Server 2005 adatbázisba írja, az adatok elemzésére, megjelenítésére pedig az SQL Server 2005 Web Reporting komponensét használja. A rendszer aktuális állapota az erre a célra fejlesztett, paraméterezhető SQL-riportokkal kerül megjelenítésre.

Az Atigrisről kapott információk alapján a PatchMeter zökkenőmentesen együttműködik majd a Windows Server 2008-cal, valamint a System Center Configuration Manager 2007-tel is. A Microsofttól kapott tájékoztatás szerint a PatchMeter által megvalósított funkcionalitás a System Center Configuration Manager 2007-nek már "gyárilag" része lesz, a Systems Management Server R2-höz pedig egy külön letölthető komponens biztosít hasonló képességeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.