Szerző: Bizó Dániel

2007. június 6. 12:51

A Microsoft a régió legjobb munkahelye, a Cisco a hetedik

[Hewitt/HWSW] A Microsoft Magyarország Közép-Kelet Európa második legjobb munkahelyéül bizonyult a Hewitt Associates 10 országra kiterjedő felmérésében, az anyavállalat pedig elhozta az első helyet, miután tízből négy országban is megszerezte az elsőséget. A hazai informatikai cégek közül a Cisco Systems Magyarország is helyezett lett.

[Hewitt/HWSW] A Microsoft Magyarország Közép-Kelet Európa második legjobb munkahelyéül bizonyult a Hewitt Associates 10 országra kiterjedő felmérésében, az anyavállalat pedig elhozta az első helyet, miután tízből négy országban is megszerezte az elsőséget. A hazai informatikai cégek közül a Cisco Systems Magyarország is helyezett lett.

Microsoft leányok

A 2006-2007-es versenyt a Microsoft leányok nyerték meg az anyavállalatnak a régióban, amihez a magyar Microsoft is derekasan hozzájárult. A szoftveróriás itthon holtversenyben a legjobb munkahelynek bizonyult a kis- és középvállalati szektorban. A dolgozók visszajelzései alapján a Microsoft legnagyobb előnye, hogy megfelelő környezetet teremt a tehetségeknek. A Hewitt tíz közép- és kelet-európai országban (Ausztriában, Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában, Törökországban, Lengyelországban, Romániában és Oroszországban) lezajlott felmérésében 504 cég mintegy 90 ezer alkalmazottja, illetve 1800 vezetője vett részt önkéntesen.

A magyar díjkiosztón tavaly novemberben Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az IT-ipar egy nagyon dinamikus, tudásintenzív üzletág, ahol folyamatos a verseny tehetségekért, mely a cégvezetés középpontjában áll. "A tehetséges embereknek meg kell találniuk a számításukat. Egyértelmű, szakmai kihívást jelentő célokat kell adni nekik, és biztosítani, hogy tovább tudjanak lépni, ennek a mindennapi megteremtése kihívás" -- tette hozzá.

Az informatikai cégek körében a hetedik helyezést érte el a Cisco Systems Magyarország, miután a hazai mezőnyben negyedikként végzett. Az informatikai cégek kezdettől fogva jól szerepelnek a kutatásokban. Tudásintenzív iparág lévén az informatikai vállalatok hagyományosan kiemelt figyelmet fordítanak munkavállalóikra, hiszen nem engedhetik meg maguknak, hogy ez másként legyen -- vélik a Hewittnál. Veres Rita vezető tanácsadó szerint az IT-cégeknél dolgozók az átlagnál sokkal rugalmasabbnak, kevesebb stresszel járónak, diszkrimináció-mentesebbnek és közösségibb szelleműnek értékelték munkahelyüket. Egy informatikai cég 54 százalékkal több időt és 89 százalékkal több pénzt fordít továbbképzésre, mint az átlag.

Elégedett dolgozók

A legjobbnak tartott cégek regionális összevetéséből kiderül, hogy a magyarok az átlagnál megközelíthetőbbnek érzik vezetőket, 57 százalékuk vélekedik úgy, hogy elérik őket, amikor szükséges. A Hewitt szerint a magyar dolgozók a régiós átlagnál elégedettebbek a béren kívüli juttatásokkal, és magasabb színvonalúnak értékelik a követelményeket is. Nem minden fenékig tejfel azonban itthon a többi országhoz képest. A magyar dolgozók pesszimistábbak munkahelyváltási kilátásaikkal kapcsolatban, mindössze ötödük gondolja úgy, hogy könnyen találna új pozíciót máshol, szemben a régiós átlag 47 százaléknál. A magyar dolgozó az átlagosnál nagyobb arányban panaszkodik arról, hogy nem világosak számára a közös vállalati célok, és a dolgozók kevesebb mint egyharmada gondolja, hogy vállalata képes megtartani azokat a munkavállalókat, akik fontosak a cég sikeressége szempontjából.

A Legjobb Munkahely felmérés további részleteiről, a helyezettekről, tanulságokról és a metodikáról a Hewitt oldalán lehet olvasni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról