Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 7. 13:46

A HP adta el a legtöbb szalagos egységet tavaly, de az IBM kasszírozta a legtöbb pénzt

A szalagos tárolóegységek piacán a HP és az IBM egyaránt vezető -- előbbi adja el a legtöbb egységet, utóbbi azonban a bevételek tekintetében áll az első helyen az IDC szerint.

[HWSW] A szalagos tárolóegységek piacán a HP és az IBM egyaránt vezető -- előbbi adja el a legtöbb egységet, utóbbi azonban a bevételek tekintetében áll az első helyen az IDC szerint.

A piackutató cég 2006-os adatai azt mutatják, volumen alapján a HP 34 százalékos részesedésével piacvezető volt a szalagos egységek területén, azonban a bevételeket tekintve csak a második volt az IBM mögött. A Nagy kék 532,2 millió dolláros forgalmat ért el ami a teljes piac 33 százaléka, a HP eközben 492 millió dollárt kasszírozott. A HP elsősorban a kis- és középvállalatoknak szánt költséghatékony megoldások szállításában jeleskedik, míg az IBM inkább a nagyvállalatok számára készített csúcskategóriás készülékek területén érzi otthon magát. Az IBM volumen alapján csupán a piac 15 százalékát szerezte meg.

A középkategóriás szalagos meghajtók nagyrészét továbbra is a szervergyártók értékesítik, ebben a szegmensben a HP toronymagasan vezette a piacot a volumen 43 százalékát és a bevételek 39 százalékát birtokolva. A második helyen a Dell állt. A csúcskategóriás szalagos meghajtók piacán az IBM legnagyobb ellenfele a StorageTeket felvásároló Sun Microsystems. Az erőviszonyok meglehetősen kiegyenlítettek, a Nagy Kék az eladások 56 százalékát szerezte meg, a Sunnak jutott a fennmaradó 44 százalék. Bevételek szempontjából az IBM fölénye még nagyobb volt, 62 százalék a 38-cal szemben -- derül ki az IDC jelentéséből.

A Dell és a Quantum egyre nagyobb befolyást szerez a szalagos piacon, az IDC 2006-os jelentése szerint az év végén a szállításokat tekintve a Dell a második helyen állt a gyártók rangsorában 23 százalékos részesedéssel, míg a Quantum 14 százalékot szerzett. A piaci forgalomból a Dell 14 százalékkal, a Quantum pedig 7 százalékkal részesedett az IDC szerint.

A Freeman Reports elemzése szerint tavaly 15,6 százalékkal 1,81 milliárd dollárra zuhant a szalagkönyvtárak forgalma, miközben az értékesített egységek száma is 4,5 százalékkal 57,7 ezerre csökkent. Ugyanakkor a leszállított szalagkapacitás 50 százalékkal bővül 2005-höz képest, ahogy az ügyfelek egyre inkább az olcsóbb megoldások felé fordultak. Az elemzőcég 2007-re a bevételek további apadását várja, azonban a leszállított egységek száma mintegy 3 ezerrel nőni fog.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.