Szerző: Ady Krisztián

2007. május 7. 09:53

Lemondhatnak egyelőre a demókról, videókról a hazai Xbox 360 játékosok?

Alaposan beleszól a filmipar az Xbox 360 tulajdonosok életébe: valószínűleg a stúdiók nyomására újabb, igen szigorú, és minden hazai Xbox 360 tulajdonos életét megkeserítő korlátozást vezetnek be a héten megjelenő nagy tavaszi rendszerfrissítés során. A Microsoft évente kétszer, tavasszal és ősszel frissíti az Xbox 360 szoftverét: ilyenkor számtalan hibajavítást kapunk a konzolhoz, illetve az új funkciókat is ekkor vezetik be.

[HWSW] Alaposan beleszól a filmipar az Xbox 360 tulajdonosok életébe: valószínűleg a stúdiók nyomására újabb, igen szigorú, és minden hazai Xbox 360 tulajdonos életét megkeserítő korlátozást vezetnek be a héten megjelenő nagy tavaszi rendszerfrissítés során. A Microsoft évente kétszer, tavasszal és ősszel frissíti az Xbox 360 szoftverét: ilyenkor számtalan hibajavítást kapunk a konzolhoz, illetve az új funkciókat is ekkor vezetik be.

Területi korlátozás

Mivel az Xbox 360 online rendszere, az Xbox Live a mai napig nem indult el hazánkban, a hazai játékosok kizárólag külföldi, jellemzően internetről vadászott amerikai címmel tudtak regisztrálni a rendszerben, s így tudtak letölteni demókat, vásárolni online tartalmakat, képeket, témákat, arcade játékokat.

A Marketplace-en azonban egy ideje videók is letölthetők, melyeket ezzel a "trükkel" külföldről is el lehet(ett) érni, így ezt a filmek tulajdonosai nem nézték jó szemmel. A tavaszi frissítést követően ennek vége: bár az amerikai regisztrációk a továbbiakban is használhatók lesznek -- a Microsoft szerint bár ez már önmagában is "szerződésszegés", nem tiltják le ezeket a számlákat --, semmilyen jogosulatlan tartalom nem lesz letölthető a segítségükkel.

A korlátozás nem csak területi, hanem vegyes lesz: egy amerikai felhasználó hiába hozza Európába, például Magyarországra az Xbox 360 konzolját, nem tölthet le semmilyen amerikaiknak szánt anyagot a Marketplace-ről. Ellenkező irányban sem működik a dolog: ha egy nagy-britanniai kiviszi a konzolját amerikába, a brit regisztráció jelenti majd a korlátot, így ő sem töltheti le az amerikai jogosultságú anyagokat, kizárólag azokat, melyeket a briteknek is letölthetővé tesznek. Jelenlegi információink szerint Magyarországról külföldi regisztrációval egyedül az egyébként is ingyenesen letölthető anyagokat -- köztük talán a játékdemókat is -- lehet majd csupán letölteni.

Microsoft Xbox 360 Elite

Sokan szívnak

Michael Newey, az Xbox Europe termékmarketing-menedzsere egy interjúban elárulta, hogy az eddig letöltött anyagok, videók, megvásárolt játékok nem vesznek el, nem törlődnek le, vagy zárolódnak a merevlemezen, azonban amennyiben töröljük őket, hiába vásároltuk meg őket korábban, nem lesznek újra letölthetők. Így érdemes vigyázni a korábban letöltött demókra és más anyagokra.

A korlátozás nem csak a hazai, hanem még néhány más ország, például Görögország játékosait is érinti. Magyarország nem az egyetlen hely, ahol az Xbox 360 konzol hivatalosan is kapható, az annak szerves részét képező online rendszer, az Xbox Live viszont még nem indult el, így az online funkciók csak ilyen kerülőutakkal voltak használhatók. Mivel a külföldi címekre regisztrált számlákat nem tiltják le, legalább az online játék lehetősége megmarad a hazai játékosoknak is. A Xbox Live korlátozásával kapcsolatban megkerestül a hazai illetékeseket is, választ azonban egyelőre nem kaptunk kérdéseinkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról