Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Nem jött be a Linux a Qantas légitársaságnak

Bodnár Ádám, 2007. április 27. 16:15
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az utóbbi időben számos esetben számoltunk be olyan projektekről, amelynek keretében nagyvállalatok windowsos vagy UNIX-os rendszereiket linuxosra cserélték. Az ausztrál Qantas légitársaság esete azért figyelemre méltó, mert éppen az ellenkezőjére készülnek.

hirdetés
[HWSW] Az utóbbi időben számos esetben számoltunk be olyan projektekről, amelynek keretében nagyvállalatok windowsos vagy UNIX-os rendszereiket linuxosra cserélték. Az ausztrál Qantas légitársaság esete azért figyelemre méltó, mert éppen az ellenkezőjére készülnek.

A Qantas 2004-ben kötött egy nagyszabású, 10 évre szóló, 455 millió dolláros tevékenység-kihelyezési szerződést az IBM-mel, amelynek keretében mintegy 450 szerverét az IBM Sydney-i adatközpontjában konszolidálták és négyötödüket UNIX-ról Linuxra állították át. Suzanne Young, a vállalat pénzügyi fejlesztésekért felelős vezetője egy konferencián kifejtette, stabilitási problémáik voltak a Linuxszal, ezért a belső pénzügyi rendszert Linuxról IBM AIX-re migrálják.

Young a Hyperion Solutions által szervezett konferencián beszélt vállalata terveiről. A Hyperion Solutions üzleti intelligencia megoldásokat szállít, a cég egy márciusi bejelentés alapján hamarosan az Oracle tulajdonába kerül. A Qantas pénzügyi rendszere szinte teljes egészében Oracle-alapú, az alapja az Oracle 11i adatbázis és a Hyperion üzleti intelligencia rendszer, amelyet Teradata adattárház egészít ki. A migrációs projekt jelenleg a tervezési fázis utolsó napjaiban tart és májusban kezdődik meg a végrehajtása.

Az Oracle régóta a Linux legnagyobb támogatói közé tartozik, a vállalatnál évek óta a szabad operációs rendszer az első számú fejlesztési platform és gyakorlatilag az összes Oracle-termék támogatottan fut Linuxon. A cég ráadásul tavaly ősz óta támogatást is biztosít nem csak a Linuxon futó saját szoftvereihez, hanem magához az operációs rendszerhez is -- olcsóbban mint a Red Hat.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!