:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 27. 11:56

A hazai cégek sem fordítanak kellő figyelmet a notebookokon, okostelefonokon tárolt adatok védelmére

A BellResearch kutatási eredményei szerint a száznál több PC-t üzemeltető hazai vállalatok jó része használ notebookokat, okostelefonokat és PDA-kat, azonban az ezeken tárolt adatokat csak kevesen titkosítják, ezzel azt kockáztatják, hogy a gépek elvesztése, ellopása esetén a rajtuk tárolt adatok elvesznek vagy illetéktelen kezekbe kerülnek.

[HWSW] A BellResearch kutatási eredményei szerint a száznál több PC-t üzemeltető hazai vállalatok jó része használ notebookokat, okostelefonokat és PDA-kat, azonban az ezeken tárolt adatokat csak kevesen titkosítják, ezzel azt kockáztatják, hogy a gépek elvesztése, ellopása esetén a rajtuk tárolt adatok elvesznek vagy illetéktelen kezekbe kerülnek.

A száznál több PC-t használó vállalatok szinte mindegyikénél vannak notebookok, minden negyedik cégnél legalább 50 ilyen gépet tartanak nyilván, emellett a cégek 45 százaléka okostelefonokat és PDA-kat is használ. Ugyanakkor a gépeken tárolt adatok védelméről csak a cégek kis része gondoskodik, PDA-kon a megkérdezettek ötöde, notebookokon pedig 30 százaléka alkalmaz titkosítási megoldást. A kutatás tapasztalatai szerint a saját fejlesztésű megoldásoktól az eszközgyártók által mellékelt szoftverekig és a biztonsági cégek robosztus megoldásaiig szinte mindenfajta titkosítási megoldás előfordul a hazai cégeknél.

A vállalatok tehát egyelőre nem fordítanak kellő figyelmet a dolgozók által használt mobil eszközök védelmére. A Symantec tavaly nyáron nyilvánosságra hozott kutatási adatai szerint a cégek 81 százaléka úgy véli, a mobil hálózatok ugyanakkora vagy nagyobb veszélyforrást jelentenek mint a vezetékes hálózatok, emellett jelentős a kockázata az eszközök ellopásának, elvesztésének is. Ugyanakkor a vállalatoknak 78 százaléka csak esetileg foglalkozik az új eszközök védelmi követelményeivel, 11 százalékuk pedig egyáltalán nem törődik a mobil eszközök biztonságával.

A Symantec által az Egyesült Államokban elvégzett felmérés szerint az okostelefon-felhasználók 55,7 százaléka tárol bizalmas adatokat a készülékén, 54 százaléka küld vagy fogad bizalmas adatokat tartalmazó e-maileket. Üzleti szempontból aggasztóbb, hogy három okostelefon-felhasználóból kettő tárol bizalmas üzleti vagy ügyfél-adatot a telefonján, illetve 61 százalékuk küld vagy fogad bizalmas üzleti adatokat tartalmazó leveleket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.