:

Szerző: Bizó Dániel

2007. április 24. 13:37

Egyre növekvő fölényt épít ki a Blu-ray a HD DVD-vel szemben

[Reuters/HWSW] Úgy tűnik, nyerésre áll a Blu-ray a formátumok csatájában -- ha egyáltalán ezt a háborút meg lehet még nyerni. A Home Media Magazine adatai alapján az első negyedévben értékesített nagyfelbontású (HD) filmeket rejtő lemezek 70 százalékát a Blu-ray kaparintotta meg -- a HD-piac azonban egyelőre eltörpül a DVD mellett, az átálláshoz láthatóan még évekre lesz szükség.

[Reuters/HWSW] Úgy tűnik, nyerésre áll a Blu-ray a formátumok csatájában -- ha egyáltalán ezt a háborút meg lehet még nyerni. A Home Media Magazine adatai alapján az első negyedévben értékesített nagyfelbontású (HD) filmeket rejtő lemezek 70 százalékát a Blu-ray kaparintotta meg -- a HD-piac azonban egyelőre eltörpül a DVD mellett, az átálláshoz láthatóan még évekre lesz szükség.

A Home Media Magazine adatai alapján az év első három hónapjában 1,2 millió HD-lemezt vásároltak világszerte, melyből több mint 830 ezer Blu-ray volt, a HD DVD-nek pedig kevesebb mint 360 ezerrel kellett beérnie, márciusban pedig 3-1 arányban alakult a forgalom. A számok alapján úgy tűnik, hogy az egyébként igen gyengén teljesítő PlayStation 3 erősen támogatja a Blu-ray forgalmat, mivel a konzolt megvásárlók túlnyomó többsége érdeklődik a HD-filmek iránt. Március végével világszerte nagyjából 3 millió PS3 lehetett az otthonokban, jóval több mint bármely más HD-lejátszóból.

Hogy a számok tartalmazzák-e a lejátszók, így a PS3 mellé csomagolt vagy később küldött lemezeket, nem tudni, ugyanakkor a Blu-ray fölényére utalhat az, hogy A tégla című filmből február közepei megjelenésétől március végéig 1,7-szer annyi fogyott Blu-ray lemezen (BD), mint HD DVD-n. Itt kerekítve 54 ezer és 32 ezer darabról beszélünk másfél hónap alatt, ami eltörpül a DVD-kasszasikerek heti több százezres, vagy milliós eladásai mellett. A HD-formátumok rajtja, tavaly tavasz óta 2,14 millió lemezt adtak el március végéig, ami kevesebb, mint amennyit a Borat DVD realizált megjelenése hetében.

Igaz, a HD-piac gyakorlatilag idén fog beindulni, miután tavaly folyamatosan ellátási nehézségekkel küzdött mind a Sony-vezette BD-tábor, mint a Toshiba által támogatott HD DVD oldal. A problémát a HD-lejátszókhoz szükséges kék lézer dióda és a megfelelő fejegységek termelésének problematikája okozta, melynek súlyosságát messze alábecsülték a vállalatok vezetői. A HD DVD a Toshiba révén bár előbb és alacsonyabb áron jelent meg (annak ellenére, hogy sokkal később kezdett el szervezkedni a Sonyval szemben), a vezető filmkiadók támogatása, a magasabb diódatermelés és a PS3 stratégiailag a BD oldalára billenti a mérleget -- legalábbis rövidtávon.

Toshiba HD-A2 HD DVD lejátszó

A kérdés az, hogy eldönthető-e a DVD utódlásáért folytatott háború, vagyis képes-e akkora fölényt felépíteni bármelyik tábor, hogy a másikat kiszorítsa a piac nagy részéről. A jelenlegi piaci dinamika alapján a Blu-ray egyre nagyobb fölényt épít fel a PS3-ra és a szélesebb körű stúdiótámogatásra alapozva, a Toshiba azonban egyre olcsóbb lejátszók piacra dobásán dolgozik. A Toshiba jelenlegi belépőkategóriás, 400-dolláros készüléke kétharmadába kerül a Sony legolcsóbb modelljének, vagy a PS3-nak -- és a különbözetből legalább 5-6 HD-film megvásárlására, vagy több mint 50 kölcsönzésre telik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 07:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.