Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 24. 13:00

Változtatás nélkül futtathatók az x86-ra írt linuxos alkalmazások az IBM System p RISC-szerverein

Az IBM bemutatta a System p Application Virtual Environment (System p AVE) bétaváltozatát, amely lehetővé teszi x86 processzorra és Linuxra írt alkalmazások változtatás nélküli futtatását a cég System p RISC-szerverein. A vállalat állítása szerint akár több ezer alkalmazás is futhat egy kiszolgálón, így a System p rendszerek kiváló alapot jelenthetnek egy szerverkonszolidációs projekthez.

[HWSW] Az IBM bemutatta a System p Application Virtual Environment (System p AVE) bétaváltozatát, amely lehetővé teszi x86 processzorra és Linuxra írt alkalmazások változtatás nélküli futtatását a cég System p RISC-szerverein. A vállalat állítása szerint akár több ezer alkalmazás is futhat egy kiszolgálón, így a System p rendszerek kiváló alapot jelenthetnek egy szerverkonszolidációs projekthez.

A szoftvert a felhasználói igényekre válaszul fejlesztette az IBM. A technológia alapja a Transitive QuickTransit nevű virtualizációs megoldása, amely gyakorlatilag tetszőleges harverre és operációs rendszerre írt alkalmazást képes futtatni más hardveren és operációs rendszeren anélkül, hogy magát az alkalmazást módosítani kellene. Bob Wiederhold, a Transitive elnök-vezérigazgatója elmondta, az IBM System p Application Virtual Environment alapja ugyanaz a technológia, amelyet az Apple Rosetta néven kínált az ügyfeleinek, hogy megkönnyítse az átállást PowerPC processzorokról Intel architektúrára.

A QuickTransit elméletileg nem teszi szükségessé a kód módosítását, a natív bináris változtatás nélkül futtatható "idegen" hardveren. A szoftver egyfajta virtualizációt végez, vagyis az alkalmazások számára nem érzékelhető, hogy valójában milyen architektúrán, környezetben futnak. A QuickTransit futás-időben dekódolja a Linux/x86 binárisokat, köztesnyelvre fordítja, majd optimalizált kódot állít ellő az "alatta" futó operációs rendszer számára. A rendszer- és API-hívásokat szintén képes megfeleltetni, vagy észrevétlenül leutánozni.

A teljesítményigényes szoftverek -- például adatbázisok -- esetén a fordításból adódó lassulás miatt a migráció ilyen módja valószínűleg nem járható, de a legtöbb vállalati alkalmazás már megfelelő sebességgel fut -- vélik az elemzők. A technológia nem teszi lehetővé olyan alkalmazások futtatását, amelyek közvetlenül elérik a hardvert, architektúra-specifikusak, egyedi kernel modulokat tartalmaznak vagy a Pentium II-nél újabb processzorokra vannak optimalizálva (pl. SSE, SSE2, stb. utasításokat tartalmaznak).

Elemzők szerint van igény az ilyen technológiákra, ugyanis a linuxos alkalmazások köre gyorsan bővül, azonban a vállalatok az üzleti kritikus folyamatok esetén még ragaszkodnak a RISC-szerverekhez. A Transitive technológiájának köszönhetően a felhasználók egyszerűen vihetik át linuxos alkalmazásaikat x86 szerverekről a nagy rendelkezésre állást biztosító RISC- rendszereikre, nem szükséges megvárniuk míg a szoftverszállító portolja a programot. Az IBM System p rendszerekre jelenleg több mint 2800 linuxos alkalmazás érhető el, a System p AVE segítségével azonban ez a szám egycsapásra több ezerrel emelkedik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról