Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 23. 10:52

A nyáron érkezik a JBoss közösségi változata

A Fedorához hasonló közösségi verzió is készül hamarosan a JBossból -- állítják Red Hat-közeli források. Amennyiben a hírek igaznak bizonyulnak, a nyáron megjelenhet a nyílt forrású köztesszoftver közösségi verziója, amely elsősorban az új fejlesztésekre koncentrálna, hasonlóan a Fedorához, amely lényegében a Red Hat Enterprise Linux előszobája. Természetesen a közösségi JBosshoz nem jár majd terméktámogatás, az csak a fizető ügyfelek számára lesz elérhető.

[HWSW] A Fedorához hasonló közösségi verzió is készül hamarosan a JBossból -- állítják Red Hat-közeli források. Amennyiben a hírek igaznak bizonyulnak, a nyáron megjelenhet a nyílt forrású köztesszoftver közösségi verziója, amely elsősorban az új fejlesztésekre koncentrálna, hasonlóan a Fedorához, amely lényegében a Red Hat Enterprise Linux "előszobája". Természetesen a közösségi JBosshoz nem jár majd terméktámogatás, az csak a fizető ügyfelek számára lesz elérhető.

A kiszivárgott információk szerint a JBoss és a Red Hat közösségi verziója abban fog különbözni, hogy előbbi esetében a nem csak a forráskód, hanem a forráskódot, a revíziókat kézben tartó rendszer (revision control) is nyilvános lesz. A Red Hat Enterprise Linux esetében ez nem nyilvános. További különbség, hogy míg az RHEL esetében a binárisokat csak a fizető ügyfelek kapják meg, a JBoss közösségi változata esetében ezek is szabadon hozzáférhetők lesznek.

A Red Hat tavaly tavasszal kebelezte be a JBosst, szeptemberben pedig olyan új előfizetési csomagokat mutatott be, amelyekben a vállalati felhasználásra szánt Red Hat Enterprise Linux mellett a JBoss is megtalálható. A mostani lépés eredményeképp mindkét termék hasonló fejlesztési és üzleti modell alatt él majd. A JBoss közösségi verziójának elkészítésével ráadásul a cég -- és a közösség -- gyorsabban, szabadabban fejleszthet és tesztelhet új technológiákat.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról