:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 23. 16:39

Szerverekbe szánt új merevlemezek a Hitachitól

A Hitachi Global Storage Technologies három új merevlemezt mutatott be, amelyeket elsősorban vállalati alkalmazásra -- tárolóeszközökbe, szerverekbe, munkaállomásokba -- tervezett. Az újdonságok között van az Ultrastar C10K147, amely a vállalat első 2,5 hüvelykes, vállalati kategóriás meghajtója.

[HWSW] A Hitachi Global Storage Technologies három új merevlemezt mutatott be, amelyeket elsősorban vállalati alkalmazásra -- tárolóeszközökbe, szerverekbe, munkaállomásokba -- tervezett. Az újdonságok között van az Ultrastar C10K147, amely a vállalat első 2,5 hüvelykes, vállalati kategóriás meghajtója.

Az Ultrastar C10K147 bár 2,5 hüvelykes, amely alapján mindenki rávágná hogy mobil merevlemez, valójában kis méretű, alacsony fogyasztású szerverekbe (tipikusan ilyenek a blade-ek) szánt termék. A 147 gigabájt kapacitású meghajtó tányérjai percenként 10 ezer fordulatot tesznek meg, így a merevlemezt a fogyasztása és a hőfejlődése sem teszi alkalmassá a mobil használatra, ráadásul be sem építhető egy notebookba, mivel a szokásos 9 helyett 15 milliméter vastag és Serial Attached SCSI felülettel rendelkezik.

A cég kínálatában feltűnt újdonságok között található még az Ultrastar 15K300, amely egy 15 ezer forulatos, 300 gigabájt kapacitású, 3,5 hüvelykes meghajtó Ultra320 SCSI, SAS vagy FCAL felülettel. Emellett a cég bejelentette az Ultrastar A7K1000 meghajtót, amely ugyan csak percenként 7200-at pördül, viszont 1 terabájt kapacitású. A vállalat állítása szerint a 32 megabájt gyorsítótárat tartalmazó meghajtó MTBF-je (két meghibásodás között eltelt átlagos idő) 1,2 millió üzemóra. A hatalmas kapacitádt természetesen párhuzamos adatrögzítés segítségével érte el a Hitachi.

A vállalatok világszerte egyre több adatot generálnak és tárolnak, amelyek között egyre nagyobb az aránya a nagyméretű állományoknak, például képeknek és videóknak. Ezért a tárolókapacitás iránti igény gyakorlatilag folyamatosan növekszik: a tárolórendszerek produkálják a legnagyobb növekedést a hardver infrastruktúrán belül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.