Szerző: Ady Krisztián

2007. április 20. 14:54

Pofon a Microsoftnak: a Dell visszavette kínálatába a Windows XP operációs rendszert

[News.com, HWSW] Az igen hangos felhasználói igényre válaszul a Dell határozott lépésre szánta el magát: négy noteszgépénél és két asztali konfigurációjánál visszavette kínálatába a Windows XP operációs rendszert. A Dell -- mint jónéhány más gyártó -- a Windows Vista széleskörű megjelenését követően száműzte a korábbi operációs rendszert a végfelhasználóknak szánt gépekről, és csak vistás konfigurációkat kínált.

[News.com, HWSW] Az "igen hangos" felhasználói igényre válaszul a Dell határozott lépésre szánta el magát: négy noteszgépénél és két asztali konfigurációjánál visszavette kínálatába a Windows XP operációs rendszert. A Dell -- mint jónéhány más gyártó -- a Windows Vista széleskörű megjelenését követően száműzte a korábbi operációs rendszert a végfelhasználóknak szánt gépekről, és csak vistás konfigurációkat kínált.

Önök kérték!

A PC-óriás ugyanakkor futtat egy IdeaStorm nevű projektet, mely a felhasználók ötleteit is felhasználja a termékkínálat alakításához. Az Ideas in Action oldalon olyan ötletekre szavazhatnak a felhasználók, mint például linuxos konfigurációk piacra dobása, vagy az OpenOffice Dell számítógépeken terjesztése. Az utóbbi időkben azonban egy kérés felülmúlt mindent: a felhasználók követelik vissza a Windows XP-t is a Dell számítógépeire.

Az igény oly mérvű volt, hogy a Dell villámgyorsan reagált, négy Inspiron noteszgépe és két Dimension asztali konfigurációja ismét rendelhető Windows XP Home és Professional operációs rendszerekkel is. A vállalat már korábban visszahozta a korosodó operációs rendszert kisvállalati felhasználói számára is, akkor azonban még azt nyilatkozta, az otthoni ügyfelek nem kapják meg ezt a lehetőséget.

Elemzők szerint ez a lépés is azt jelzi, hogy a piac bizonyos szegmensei továbbra sincsenek felkészülve, felkészítve a Windows Vista fogadására, nem csak a vállalati, hanem az otthoni felhasználók egy része is igényt tart a lassan kiöregedő, de garantáltan működő és jól ismert Windows XP-re. Az már korábban is köztudott volt, hogy a vállalatok jelentős része kezdetben csak teszteli az új operációs rendszert, annak széleskörű telepítésére legalább az első szervizcsomag megjelenése előtt nincs reális esély.

A Gartner szerint bár a Vista eladások igen jól alakultak az első negyedévben, a legfrissebb adatok szerint az operációs rendszer útra indítása összességében igen kis hatással volt a globális PC-eladások egyébként várakozások felett teljesítő első negyedévére. A növekedés szinte kizárólag a fogyasztói vásárlásoknak és a noteszgépek térnyerésének köszönhető, a vállalatok körében megtorpantak a PC-beszerzések, ami valószínűleg a Windows Vistára való felkészüléssel magyarázható.

Egyes szakértők a gyenge marketinget is bűnösnek tartják, például kevesebb Vista hirdetéssel találkoznak, mint amelyek a konkurens Apple termékeit hirdetik, ezért igazi felfutásra csak az év későbbi szakaszában számítanak.

Ketyeg az óra

Amint arról korábban beszámoltunk, a nagy PC-szállítók számára (például a HP, Dell, Fujitsu Siemens, a hazai cégek közül pedig az Albacomp és a FEFO) nem szállít 2008. január 31. után Windows XP-t a Microsoft, így ezek a vállalatok nem forgalmazhatnak ezt követően XP-vel telepített gépeket, a kisebb összeszerelőknek azonban 2009. január 31-ig lehetőségük van erre. A Microsoft szerint ez a lépés teljesen normális azt követően, hogy egy új operációs rendszert dobott piacra.

A Windows Vista első szervizcsomagját október-november környékére várják, a Microsoft hivatalos válasza alapján azonban még korai kitűzött dátumról beszélni, hiszen egyelőre még az sincs pontosan eldöntve, hogy milyen javításokat tartalmazzon a frissítés. Melyre nem véletlenül várnak a vállalatok, hiszen még a redmondi óriás szerint is sok kijavítandó hiba maradt "minden idők legjobb" operációs rendszerében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról