:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 19. 16:41

A BSA szerint a vállalatok nincsenek tisztában az illegális szoftverhasználat kockázataival

A Business Software Alliance (BSA) megbízásából kilenc európai országban -- köztük Magyarországon is -- elvégzett felmérés szerint a kis- és középvállalkozások nincsenek tisztában az illegális szoftverek jelentette kockázatokkal. A megkérdezetteknek csak kevesebb mint a fele volt biztos abban, hogy a vállalkozása által használt szoftverek mindegyike legális, Magyarországon a megkérdezett vezetőknek pedig csak 9 százaléka ismeri csak a szoftvergazdálkodás elemeit.

[HWSW] A Business Software Alliance (BSA) megbízásából kilenc európai országban -- köztük Magyarországon is -- elvégzett felmérés szerint a kis- és középvállalkozások nincsenek tisztában az illegális szoftverek jelentette kockázatokkal. A megkérdezetteknek csak kevesebb mint a fele volt biztos abban, hogy a vállalkozása által használt szoftverek mindegyike legális, Magyarországon a megkérdezett vezetőknek pedig csak 9 százaléka ismeri csak a szoftvergazdálkodás elemeit.

A számítástechnikával kapcsolatos üzleti kockázatok széles skálájának felsorolásakor a megkérdezettek a szoftverekre vonatkozó szerzői jogok megsértését tartották a legkevésbé súlyosnak. A legtöbben az adatveszéstől és rendszerösszeomlástól tartanak, majd a kártékony programoktól. A licenccel nem rendelkező szoftverek használatából adódó kockázatok között a legtöbben a büntetőjogi eljárást (23%) és a pénzbírságot (21%) említették.

Az IDC nemrégiben közzétett adatai szerint az aukciós oldalakon vásárolt szoftverek kevesebb mint fele legális. "A licenccel nem rendelkező szoftverek nem rendelkeznek támogatással, szervízszolgáltatással, teljesítményjavító programokkal és upgradekkel, mint a legális verziók. Ez azt is jelenti, hogy ezek a vállalatok nem tudnak annyit profitálni a szoftver teljesítményéből, ráadásul adataik biztonságát tudatosan veszélyeztetik" -- mondta Sarlós Gábor, a BSA szóvivője. Az aukciós oldalakról, vagy a fájlcserlélő hálózatokról letöltött szoftverek gyakran tartalmaznak vírusokat és kémprogramokat -- állítja a BSA, ezért a szervezet szerint a nem jogtiszta szoftverek komoly veszélyeket hordoznak.

"A megkérdezett kétszáz magyarországi vállalkozás válaszai kapcsán Magyarországon kiugróan magas, mintegy 63 százalék azok aránya, akik a büntetőjogi eljárást tekintik a kalózszoftverekkel járó elsődleges kockázatnak" -- mondta Sarlós Gábor, a BSA szóvivője. "Sajnálatos, hogy a vállalkozások vezetőinek túlnyomórésze üzleti szempontból továbbra sem tekinti elsődlegesen kockázatosnak az illegális szoftverhasználatot. A regionális 18 százalékkal szemben alig 9 százalékuk tart például adatok vesztésétől vagy sérülésétől, pedig ezek a károk rendkívül súlyosak lehetnek egy vállalkozásra nézve" -- tette hozzá a BSA szóvivője.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.