:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 18. 12:08

Hamarosan online prezentációkészítővel jelentkezik a Google

Hamarosan teljessé válhat a Google irodai szoftvercsomagja, a Docs és a Spreadsheets mellé ugyanis a nyáron érkezik az egyelőre ismeretlen nevű -- az eddigi logika mentén haladva a neve valószínűleg Presentations lesz -- ingyenes webes prezentációkészítő alkalmazás.

[HWSW] Hamarosan teljessé válhat a Google irodai szoftvercsomagja, a Docs és a Spreadsheets mellé ugyanis a nyáron érkezik az egyelőre ismeretlen nevű -- az eddigi logika mentén haladva a neve valószínűleg Presentations lesz -- ingyenes webes prezentációkészítő alkalmazás.

Nem leváltja, kiegészíti a PowerPointot

A prezentációkészítő érkezését Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója jelentette be tegnap, a San Franciscóban rendezett és örömmWeb 2.0 Expón. A bejelentésen Schmidt bemutatott néhány "kamu" slide-ot, majd kibökte, a bejelentés maga arról a szoftverről szól, amellyel a slide-okat készítették. Schmidt gondosan kerülte, hogy a Google prezentációkészítőjét a Microsoft PowerPointhoz hasonlítsa, inkább azt emelte ki, hogy a megoldás segítségével a felhasználók könnyen megoszthatják egymással a dokumentumokat, vagy akár együtt is dolgozhatnak azokon.

Jonathan Rochelle, a Google Docs & Spreadsheets termékmenedzsere elmondta, a szoftvercsomagot felhasználói kérésére egészítették ki prezentációkészítő alkalmazással. Egyelőre nem sokat tudni az alkalmazás képességeiről, a Google képviselői mindössze annyit árultak el, hogy a szoftver kompatibilis a Microsoft Office PowerPoint állományokkal, vagyis képes azokat betölteni és PPT formátumba menteni. Rajen Sheth, a Google vállalati megoldásokért felelős vezetője szerint a prenzentációkészítő kiegészíti a PowerPointot, ugyanis segítségével a felhasználók megoszthatják egymás között a dokumentumokat.

Széles tömegek számára elérhető, egyszerű megoldások

A Google 2004-ben indította útjára saját ingyenes e-mail szolgáltatását, a Gmailt, amelyet 2006-ban követett az Upstartle Writely felvásárlásával létrehozott szövegszerkesztő. Pár hónappal később a keresőóriás elkészítette webes táblázatkezelőjét, a Spreadsheetset, majd tavaly ősszel integrálta a kettőt, ebből jött létre a Docs & Spreadsheets, amely a Microsoft saját formátumai mellett PDF-et és OpenDocumentet is támogat. A Docs & Spreadsheets és a Gmail együtt alkotják a Google (kis)vállalati megoldását, a Google Appst.

Az egységes felület alá összevont webes szolgáltatással a Google adatvédelmet is biztosít azáltal, hogy 10 másodpercenként elmenti a változtatásainkat, így hálózati hiba, áramszünet, gépleállás esetén sem veszhet el a munkánk. Azt, hogy kik láthatják, dolgozhatnak egy-egy dokumentumon, egy egyszerű felületről felhasználónként szabályozható. A rendszer a wikikhez hasonlóan minden egyes változtatást naplóz, így ellenőrizhető bárki tevékenysége.

A Docs & Spreadsheets várhatóan további integráción megy majd keresztül, hogy jobban együttműködjön a Google többi szolgáltatásával, kifejezetten a Gmaillel és a Google Calendarral, erről azonban a vállalat természetesen egyelőre mélyen hallgat. Eric Schmidt korábban kifejtette, a Google nem a vállalati Office-felhasználókra hajt, hanem a szélesebb tömegekre, amelyek nem igénylik a Microsoft irodai szoftvereinek bőséges szolgáltatás-arzenálját, hanem csak alapszintű funkciókra vágynak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.