Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 16. 12:46

Silverlight: a Microsoft válasza az Adobe Flash Playerre

A Microsoft bejelentette saját interaktív médiaplatformját, a Silverlightot. A korábban Windows Presentation Foundation/Everywhere kódnéven ismert szoftver Redmond válasza az Adobe Flash Playerre. A Silverlight a Microsoft szerint több mint interaktív médiaplatform, a vállalat várakozásai szerint méltó ellenfele lehet az Apple QuickTime-nak a nagyfelbontású videók sugárzásában is.

[HWSW] A Microsoft bejelentette saját interaktív médiaplatformját, a Silverlightot. A korábban Windows Presentation Foundation/Everywhere kódnéven ismert szoftver Redmond válasza az Adobe Flash Playerre. A Silverlight a Microsoft szerint több mint interaktív médiaplatform, a vállalat várakozásai szerint méltó ellenfele lehet az Apple QuickTime-nak a nagyfelbontású videók sugárzásában is.

A Microsoft-féle Flash

A Silverlight többféle böngészővel (IE, Firefox, Safari) kompatibilis, webalkalmazások, grafikák, animációk megjelenítésére alkalmas interaktív eszköz. A Microsoft szerint a Silverlight előnye felhasználói szemszögből, hogy bármilyen operációs rendszeren és böngészőn azonos élményt nyújt, így például videók lejátszásához nem szükséges különféle lejátszókat telepíteni. A Silverlight bétája még ebben a hónapban megjelenik, a végleges verzió elérhetőségéről akkor nyilatkozik majd a Microsooft.

Offline Flash videók
A Las Vegas-i National Association of Broadcasters Shown az Adobe bejelentette saját Media Playerét, amely lehetővé teszi a webről letöltött "offline" Flash videók lejátszását. A Philo kódnéven fejlesztett alkalmazásban a felhasználók kommentárt fűzhetnek a videókhoz vagy akár meg is oszthatják azokat egymással. Az Adobe Media Player bétatesztje hamarosan megkezdődik, a végleges verzió még az idén elérhető lesz.
A Microsoft tervei szerint a következő generációs Windows szerver, a Longhorn tartalmazni fogja az IIS7 Media Packet, amelynek segítségével egyszerűen és olcsón lehet multimédiás Silverlight tartalmakat "sugározni", legyen szó akár interaktív alkalmazásokról vagy videókról. A Microsoft több tartalomszolgáltatóval is megállapodott a Silverlight támogatásáról, ezek között található az Akamai, a Netflix online videokölcsönző, valamint a Major League Baseball.

Az elemzők és szakértők többsége szerint minimum kétes, hogy a Microsoft életképes alternatívát tud kínálni a régóta egyeduralkodó, széles körben elterjedt Adobe Flash-sel szemben. Vannak, akik úgy vélik, a Silverlight elsősorban az amúgy is Microsoft-alapú vállalati rendszereket üzemeltető felhasználók körében terjedhet el. Mások ugyanakkor úgy vélik, a Microsoft belépése erre a piacra szerencsés, hiszen végre van alternatívája az Adobe Flashnek.

Expression fejlesztőeszközök

A Microsoft saját, interakív multimédiás webalkalmazások készítését könnyítő fejlesztőeszköze az Expression termékcsalád, ezek közül az Expression Blend szolgál a Silverlightban megjeleníthető tartalmak elkészítésére. Az Expression Blend (korábbi kódnevén Sparkle) egy XAML-tervező eszköz, amivel a designerek a programozók kihagyásával készíthetnek akár felhasználói felületeket, akár interaktív alkotásaikat. A Blend lényegében a Microsoft válasza a Macromedia Flash-re. Emellett az Expression család tagja még az Expression Design, amely egy professzionális felhasználóknak szánt vektoros rajzprogram, valamint az Expression Web weboldalszerkesztő.

A Web, a Blend, valamint a Design az Expression Media médiakönytár-alkalmazással együtt alkotja az Expression Studiót, amely az Adobe és Macromedia grafikus tervezőalkalmazásainak felhasználóit veszi célba. A Expression Studio a vetélytárs Adobe hasonló termékeinél alacsonyabb árára, valamint a Visual Studio széleskörű elterjedtségére épít. Az Expression Studio termékcsalád a Visual Studio által is támogatott XAML szabványra épül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról