Szerző: Ady Krisztián

2007. április 11. 15:31

Villámgyors, hatalmas kapacitású mobil merevlemezeket dob piacra a Samsung

Két új termékvonallal bővítette 2,5 hüvelykes mobil merevlemezkínálatát a Samsung: az üzleti modellekbe szánt, asztali gépekbe szánt változatokkal minden tekintetben versenyképes SpinPoint MP1 mellett egy konzumer piacra szánt, de nagy kapacitású M5-ös sorozatot is bemutatott.

[HWSW] Két új termékvonallal bővítette 2,5 hüvelykes mobil merevlemezkínálatát a Samsung: az üzleti modellekbe szánt, asztali gépekbe szánt változatokkal minden tekintetben versenyképes SpinPoint MP1 mellett egy konzumer piacra szánt, de nagy kapacitású M5-ös sorozatot is bemutatott.

Az MP1 sorozat tagjai nem csak hatalmas kapacitással büszkélkedhetnek -- 80-200 gigabájt közötti változatokban lesz elérhető ez a vonal --, de a 7200-as percenkénti fordulatszámnak, a 8-16 megabájtnyi gyorsítótárnak és a második generációs SATA-csatolásnak köszönhetően villámgyorsak is. A legújabb noteszgépekbe szánt termékvonalból egy 250 gigabájtos változat fejlesztése is folyamatban van, a 80-200 gigabájtos változatok sorozatgyártása májusban kezdődik meg.

A nagy háttértároló kapacitást itt is a merőleges adatrögzítés tette lehetővé, mely a hatalmas adatsűrűséget a SATA II csatolás NCQ-technológiájával, a paracsokat optimális sorrendbe rendező technológiájával párosítva nagy teljesítményt nyújt, a Samsung szerint a merevlemezt vékony kliensekben, bladeszerverekben és RAID-tömbökben is használhatják a rendszerek gyártói. Az MP1 sorozatban bemutatkozó RVC technológia különböző mechanikai behatások, vibráció hatására sem engedi az író-olvasófejet elhagyni a kijelölt sávról.

Samsung M1 és M5 mobil merevlemezek

A kisebb, SpinPoint M5 sorozat tagjai is merőleges adatrögzítést alkalmaznak, 60 és 160 gigabájt közötti kapacitásban lesznek kaphatók, a sorozatgyártás a következő napokban indul el. A 2,5 hüvelykes tányérok 5400-as percenkénti fordulatszámmal pörögnek, SATA (1,5Gb/s) és májustól "hagyományos", párhuzamos csatolófelülettel is kaphatóak lesznek, gyorsítótáruk 8 megabájtos lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról