Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 11. 09:31

Megjelent az Oracle Application Express ingyenes fejlesztőeszköz 3.0 verziója

Az Oracle bejelentette az Oracle Database 10g és a 2-es verziójú Oracle9i Database adatbázis-kezelőkkel szorosan integrált, webes alkalmazások fejlesztésére szolgáló, ingyenes Oracle Application Express 3.0 megjelenését. A vállalat szerint az Oracle Application Express segítségével a minimális programozási készségekkel rendelkező felhasználók is olyan biztonságos webes alkalmazásokat fejleszthetnek, amelyek az Oracle Database adatbáziskezelőn belül futnak, és kellően rugalmasak akár néhány tucat vagy akár több ezer felhasználó kiszolgálására.

[HWSW] Az Oracle bejelentette az Oracle Database 10g és a 2-es verziójú Oracle9i Database adatbázis-kezelőkkel szorosan integrált, webes alkalmazások fejlesztésére szolgáló, ingyenes Oracle Application Express 3.0 megjelenését. A vállalat szerint az Oracle Application Express segítségével a minimális programozási készségekkel rendelkező felhasználók is olyan biztonságos webes alkalmazásokat fejleszthetnek, amelyek az Oracle Database adatbáziskezelőn belül futnak, és kellően rugalmasak akár néhány tucat vagy akár több ezer felhasználó kiszolgálására.

Az Oracle Application Express számos új alkalmazástervezési, migrációs, kimutatáskészítési, biztonsági és webes szolgáltatási funkcióval bővült. Ilyen például a PDF-dokumentumok nyomtatása, a Flash grafikonok integrációja, a Microsoft Access migrációjának támogatása, a fejlett webes szolgáltatások vagy az elemek létrehozása és elrendezése egyszerű egérműveletekkel. Nagyobb támogatást kaptak a dokumentum stílusú webes szolgáltatások is, például az Oracle JDeveloperben létrehozott webes szolgáltatások, továbbá az Oracle BPEL Process Manager folyamatvezérlőben készített folyamatok.

Kimondottan kis- és középvállalatok igényeit figyelembe véve február végén Magyarországon is elindult nemrégiben az Application Express hosting szolgáltatás. Számos cég, amelynek alkalmazásait az ingyenes Application Express eszközzel fejleszti, nem rendelkezik a megfelelő IT-infrastruktúrával azok működtetésére, és ezek beszerzése nagyon magas többletköltséggel járna számukra. Erre a problémára ad választ a február végén indult szolgáltatás, amely havidíj fejében biztosítja a szükséges hardvert valamint a képzett szakembergárdát az elkészült alkalmazás működtetésére.

Az Oracle Technology Network weboldaláról ingyen letölthetők egyszerű és könnyen használható kész Oracle Application Express alkalmazások, amelyek minimális programozási tudással, könnyedén testre szabhatók, rendszerbe állíthatók és a szervezeten belül megoszthatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról