Szerző: Ady Krisztián

2007. április 10. 16:15

Hazánkban is elindult a mobiltelefonos tévézés tesztje

Az Antenna Hungária április 1-től közös mobiltelevíziós tesztet indított a T-Mobile-lal: a két társaság több hónapos, teljeskörű technikai tesztet végez, mely során megvizsgálják, hogy az Antenna Hungária műsorszóró hálózatát és a T-Mobile mobiltechnológiáját miként lehet úgy összekapcsolni, hogy ez DVB-H-alapú szolgáltatásra alkalmas legyen.

[HWSW] Az Antenna Hungária április 1-től közös mobiltelevíziós tesztet indított a T-Mobile-lal: a két társaság több hónapos, teljeskörű technikai tesztet végez, mely során megvizsgálják, hogy az Antenna Hungária műsorszóró hálózatát és a T-Mobile mobiltechnológiáját miként lehet úgy összekapcsolni, hogy ez DVB-H-alapú szolgáltatásra alkalmas legyen.

DVB-H

Az Antenna Hungária 2005-ben kezdte meg a mobilkészülékeken nézhető televíziós adások műszaki előkészítését egy 8 országot érintő európai együttműködés, a WING TV projektben keretében. Az idei év első felében zajló technológiai teszt a két társaság rendszerei közötti együttműködési képességet vizsgálja. A digitális mobiltévézés tesztjében a 4 közszolgálati csatorna, az M1, az M2, a Duna Tv és a Duna 2 Autonómia műsorai nézhetők a legújabb készülékekkel.

A DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) technikai specifikáció a digitális földfelszíni sugárzáshoz, a DVB-T-hez hasonló szolgáltatást ír le kifejezetten a mobileszközök igényeire szabva. A DVB-H adás akár azonos multiplexben (csatornacsomagban) is sugározható, mint a hagyományos tévékészülékeknek éterben adott IP-alapú, digitális DVB-T adás. A mobil változatot elsősorban az energiatakarékosságot előtérbe helyezve alakították ki, az egyes tévé- vagy adatcsatornák adatai 2 megabites csomagokban érkeznek időszeletekre bontva, így a vevő energiatakarékos üzemmódba kapcsolhat, míg az újabb adatcsomag érkezik.

Ezzel a technikával a DVB-H vevőkészülék akár 90 százalékos energiamegtakarítást is elérhet a hagyományos, folyamatosan üzemelő vevőkhöz képest. Fontos megérteni, hogy a mobiltelefonok nem a mobilhálózatok 3G/HSPA adatátviteli csatornáin keresztül, hanem földi sugárzáson, rádióhullámokon keresztül fogják a DVB-H adásokat, a DVB-T vevőkhöz hasonlóan. A mobiltelefonok kommunikációs eszközként azonban rögtön interaktivitást is biztosíthatnak ezekhez a szolgáltatásokhoz, ennek köszönhető, hogy a szolgáltatók a mobilszolgáltatókkal is összefognak a tesztek során.

Nokia N92
Nokia telefon beépített DVB-H tévévevővel

Már Albánia is előttünk jár

Az Antenna Hungária közleménye szerint amennyiben a digitális mobiltévézés elindításához szükséges feltételek adottak lesznek -- megfelelő tartalomkínálat, végfelhasználói készülékek kellő választéka és megfelelő árazása, a szolgáltatást lehetővé tevő szabályozás és kijelölt frekvencia --, a kereskedelmi szolgáltatás elindítására akár már jövő évben, 2008-ban is sor kerülhet. Amennyiben ez valóra válna, akkor is jelentősen lemaradtunk Európa egyéb országai mögött, hiszen több országban már folynak helyi kereskedelmi szolgáltatások is, az országosak pedig idén elindulnak. Sőt, Albániában már 2006. december 20-án teljes országos lefedettséggel indult el a DigitALB szolgáltatása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról