Szerző: Bizó Dániel

2007. április 5. 16:56

Felbukkant a 3 gigahertzes négymagos Xeon

Megérkezett a 3 gigahertzes Clovertown, vagyis négymagos Xeon processzor. Az Intel még be sem jelentette az új termék hozzáférhetőségét, az azonban már felbukkant az Apple kínálatában, a Mac Pro csúcsváltozatait lehet akár két Xeon X5365 processzorral megrendelni -- ami 8 processzort jelent, hogy egész pontosak legyünk. Az Intel lépése vélhetően válasz az AMD által bejelentett új Opteronokra, valamint felkészülés a rivális közelgő négymagos szörnyetegére.

[HWSW] Megérkezett a 3 gigahertzes Clovertown, vagyis négymagos Xeon processzor. Az Intel még be sem jelentette az új termék hozzáférhetőségét, az azonban már felbukkant az Apple kínálatában, a Mac Pro csúcsváltozatait lehet akár két Xeon X5365 processzorral megrendelni -- ami 8 processzort jelent, hogy egész pontosak legyünk. Az Intel lépése vélhetően válasz az AMD által bejelentett új Opteronokra, valamint felkészülés a rivális közelgő négymagos szörnyetegére.

Az Apple Store online boltjábn már 3 gigahertzes órajelű négymagos Xeonokkal is lehet konfigurálni a Mac Pro munkaállomást, ráadásul a felület szerint a leszállítási idő ekkor sem változik, vagyis az Egyesült Államokban 3-5 munkanapon belül teljesítik a megrendelést. Az X5365 jelölésű Xeon-modelleket még be sem jelentette az Intel, de kereskedelmi megjelenése azt jelzi, hogy ez a napokban várható, szemben a szakmédiában korábban terjedő év közepei premierrel. A termék közeledését jelezte például az is, hogy a BOINC keretében futtatott elosztott számítási projektek statisztikáiban is felbukkant az új Xeonl.

Az új modell az Intel első órajelemelése, mióta tavaly nyáron piacra dobta új Core mikroarchitektúrára épülő processzorait. A vállalat azóta természetesen számos új terméket mutatott be a különböző szegmensek számára, köztük a négymagos Xeon 5300 sorozatot, azonban egyik termékvonalában sem jelent meg a korábbi csúcspéldánynál magasabb órajelű változat -- immár három negyedéve. Ez idő alatt a Core-alapú termékei iránti keresletet az előző NetBurst-alapú Pentium-generációról való átállás, valamint a termékskála bővítésével stimulálta a vállalat, beleértve a négymagos chipek megjelenését is.

A világ legnagyobb processzorgyártója eddig minden bizonnyal kivárásra játszott, ugyanis Core-termékportfóliója elegendő fölényt biztosít az AMD-vel szemben ahhoz, hogy visszaszerezze elvesztett piacrészesedésének egy részét, vagy legalábbis pénzügyileg súlyos következményekkel járó árcsökkentésekre kényszerítse ellenfelét. A 3 gigahertzes Clovertown talán az Intel az első lépése az AMD új mikroarchitektúrájára való felkészülésben, amely az év közepére várható, és jelentős teljesítményfölénnyel fenyeget.

Az új modell egyúttal előrevetíti az egy fokozattal magasabb órajelű, 3,33 gigahertzes Woodcrestek megjelenését is, amit ráadásul az AMD 3 gigahertzes Opteronjai is indokolnának. A Clovertown valójában két kétmagos Woodcrest chip egy tokban, ami lényegesen alacsonyabb tervezési és gyártási költséggel jár, ezért hamarabb piacra is kerülhet, mint egy monolitikus design, ezért azonban némi teljesítménybeli kompromisszummal kell fizetni. A két chip gyakorlatilag úgy kommunikál egymással a buszon keresztül, mintha külön tokban, foglalatban ülnének, ami nagyságrendileg lassabb a chipen zajló forgalomnál. Az AMD Barcelona kódnéven ismert négymagos chipje (2007 közepe) ezzel szemben monolitikus, ami a teljesítmény terén előnyéül válhat ugyan, a kérdés azonban az, hogy milyen áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról