Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 3. 11:48

Tovább okosodott a Xen: már Windows Server 2000 is futtatható, akár 8 processzoron és 8 gigabájt memórián

Új képességekkel bővült a XenEnterprise legújabb, 3.2-es változata, amelyet tegnap jelentett be a szoftver fejlesztő XenSource. A nyílt forrású Xen technológiára alapozott virtualizációs hypervisor az ígéretek szerint a nyáron további, a felügyeletet megkönnyítő újdonságokkal bővül.

[HWSW] Új képességekkel bővült a XenEnterprise legújabb, 3.2-es változata, amelyet tegnap jelentett be a szoftver fejlesztő XenSource. A nyílt forrású Xen technológiára alapozott virtualizációs hypervisor az ígéretek szerint a nyáron további, a felügyeletet megkönnyítő újdonságokkal bővül.

Windows Server 2003 és a Windows XP mellett már Windows Server 2000-et is futtat a XenSource zászlóshajója, a XenEnterprise legújabb, 3.2-es változata. További újdonság, hogy a virtuális Windows Server 2003 és Windows XP számára akár nyolc processzormagot és 8 gigabájt memóriát is képes allokálni a szoftver. A XenEnterprise 3.2 emellett Red Hat (3.6, 3.7, 3.8, 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 5.0), SUSE (9.2, 9.3, 10.1) és Debian (Sarge) Linuxot képes virtuális gépként futtatni.

A XenEnterprise elméletben korlátlan számú virtuális gépet és legfeljebb 32 fizikai processzort kezel. A 3.2-es verzió új képességei között említhető meg az iSCSI SAN támogatás, illetve a processzor, tárterület és hálózati erőforrások prioritásos allokációja a szerveren futó virtuális gépek számára. A cég közleménye szerint az új verzió a korábbinál sokkal több hardvert és perifériát is támogaat. A fejlesztések egy része a XenEnterprise mellett elérhető az olcsóbb, csak windowsos virtuális gépek futtatására alkalmas XenServer és az ingyenes XenExpress termékekben is.

A XenEnterprise 3.2 a vállalat közleménye szerint azonnal elérhető, egy kétprocesszoros gépre az éves licencdíj 488 dollártól indul, egy ugyanilyen szerverre az örökös licenc pedig 750 dollárba kerül. Az újdonságok egy része elérhető az olcsóbb, csak windowsos virtuális gépek futtatására alkalmas XenServer és az ingyenes XenExpress termékekben is.

A XenEnterprise legnagyobb piaci ellenfele jelenleg a VMware ESX Server. A XenSource szerint a 3.2-es változat teljesítményben már nem csak hogy felzárkózott az ESX Serverhez, hanem a legtöbb tesztben felül is múlja azt. A XenEnterprise 3.2 egyelőre még csak egy szerveren képes futtatni a virtuális gépeket, azonban a júniusban várható új verzió, illetve a hozzá tartozó menedzsment-eszközök segítségével lehetővé válik majd a linuxos és windowsos virtuális gépek mozgatása egyik szerverről a másikra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról