:

Szerző: Ady Krisztián

2007. február 28. 15:46

Mobiltelefonos pénztárcán dolgozik a BME-vel közösen az E-Group

Az E-Group a Budapesti Műszaki Egyetemen élőben is bemutatta a barcelonai 3GSM kiállításon már sikeresen debütált NFC mobilmegoldásait, melyek szabadalmi bejegyzése már folyamatban van. A bemutató nem véletlenül a BME területén zajlott, hiszen a közeljövőt alaposan átformáló megoldások megszületését lehetővé tévő MOBILSEC kutatás-fejlesztési projekben az Egyetem Híradástechnikai Tanszéke is igen aktívan közreműködik, illetve azt a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) is támogatja.

[HWSW] Az E-Group a Budapesti Műszaki Egyetemen élőben is bemutatta a barcelonai 3GSM kiállításon már sikeresen debütált NFC mobilmegoldásait, melyek szabadalmi bejegyzése már folyamatban van. A bemutató nem véletlenül a BME területén zajlott, hiszen a közeljövőt alaposan átformáló megoldások megszületését lehetővé tévő MOBILSEC kutatás-fejlesztési projekben az Egyetem Híradástechnikai Tanszéke is igen aktívan közreműködik, illetve azt a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) is támogatja.

Tágabb lehetőségek

Az úgynevezett NFC (Near Field Communication) technológia a rádiófrekvenciás azonosító lapkák (radio-frequency identification, RFID) és más érintkezésmentes technológiák ötvözésén, illetve továbbfejlesztésén alapul. Ennek köszönhetően ezek a megoldások sokkal bővebb, tágabb lehetőségeket biztosítanak majd, mint az egyszerű smartchipek, vagy RFID lapkák. Az NFC chipek nem csak azonosító adatok fizikai kapcsolat nélküli biztosítására, hanem azok biztonságos tárolásra is alkalmasak, igazi kétirányú kommunikáció mellett, sőt, a lapkák akár egymás között is kommunikálhatnak.

A megfelelő NFC-olvasóhoz -- mely nem hagyományos értelemben vett olvasó, hiszen akár adatokat is tud feltölteni az NFC chipbe -- érintett mobiltelefonnal a jövőben akár mozijegyet vagy buszjegyet válthatunk, vagy jelszó megadása nélkül beléphetünk az operációs rendszerbe, sőt, akár weboldalakra is -- az NFC lapkák akár több jelszót és azonosítót is képesek eltárolni. Az új megoldás a marketinges szakemberek számára is számos újdonságot tartogathat, egy szórólap akár az adott üzlet elérhetőségét is tartalmazhatja, melyet a navigációs berendezésünkhöz -- mely jobb esetben már eleve a mobiltelefonunk lesz -- közelítve azonnal megkaphatjuk az oda vezető útvonalat.

NFC prototípus a mobil hátában
NFC prototípus a mobil hátában, a leolvasón pihen

Mobil, mint pénztárca

A jelszavaink és "mobil pénztárcánk" nem véletlenül kapcsolódnak a mobiltelefonokhoz. Ez a mára igencsak "hozzánk nőtt" eszköz bár igen gyakran cserélődik, lényegében folyamatosan velünk van, mely ideálissá teszi ezekre a feladatokra. Egy munkahelyi beléptető kártyát könnyen elveszíthetünk anélkül, hogy annak hiánya rövid időn belül feltűnne, a mobiltelefonunk hiánya azonban általában néhány percen belül feltűnik. A mobiltelefon elektronikus pénztárcaként már kitűnően vizsgázott Japánban, ahol ma már a mindennapok részévé váltak ezek a megoldások.

Az NFC lapkák rádiófrekvenciás jelekkel kommunikálnak és rendkívül egyszerűen beépíthetők a mobiltelefonunkba. A mobiltelefon akkumulátorának lemerülése sem akadály, hiszen ezek a lapkák bizonyos funkciókat passzív eszközként is képesek ellátni, tehát amennyiben a metrón lemerül a telefonunk, a kijáratnál továbbra is működni fog elektronikus "jegyünk". Az első ilyen lapkával ellátott mobiltelefont éppen a barcelonai 3GSM Konferencián jelentette be a Nokia.

A technológia egyik fő hasznosítási területe lehet a megbízható licenckezelés. Míg a Microsoft éppen mellettünk, Romániában teszteli már bérelhető Office rendszerét, az NFC lapkákra az online fizetést követően a leolvasón keresztül letölthető a licenc, majd ezt követően az alkalmazás csak az NFC eszköz jelenlétében futtatható. Ugyanilyen logikával digitális tartalom, akár zene, film is vásárolható, majd lejátszható az NFC chippel felszerelt telefon közelében.

Nokia 6131 NFC
Nokia 6131 NFC - beépített NFC lapkával

Útkeresés

Az E-Group célja, hogy üzleti és technológiai konzultáció mellett rendszerfejlesztési és integrációs tevékenységgel támogassa azokat az üzleti szereplőket, amelyek erre az új kommunikációs lehetőségre építve keresnek hasznosítási lehetőségeket. Jelenleg az új technológiához kapcsolódó nemzetközi műszaki és üzleti együttműködés terepe a 2004-ben alakult NFC Forum, amelynek az E-Group mellett tagjai a mobil kommunikáció és szórakoztatóelektronika kulcsszereplői is, mint a HP, az NXP (Philips), a Sony, a Nokia, a Samsung, a Motorola, a MasterCard, a VISA, a Microsoft, a Vodafone is.

Az E-Group kezdettől alkalmazza a nyilvános kulcsú technológiát és fejleszt arra épülő hitelesítési és rejtjelezési megoldásokat. Signed Document eXpert (SDX) elnevezésű termékcsaládja Magyarországon elsőként került bevizsgálásra és tanúsításra, mint az elektronikus aláírásról szóló 2001. évi XXXV tv. szerinti minősített elektronikus aláírásra felhasználható szoftver. Az SDX használati értékét jelzi, hogy számos szoftverfejlesztő cég integrálta irat- és dokumentumkezelő rendszeréhez, elektronikus ügyintézési megoldásához.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.