Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 15. 16:00

Jelentős IT-beruházások előtt állnak a régió közműcégei

A közép-európai közüzemi szektor gyökeres átalakuláson

[HWSW] A közép-európai közüzemi szektor gyökeres átalakuláson megy keresztül, ami az IT beruházásokat is érinti -- derül ki az IDC által nemrég publikált "Energiaipari betekintés: vizsgálat a közép-európai közművállalatokról és előrejelzés várható IT beruházásaikról" című jelentésből.

Az IDC adatai alapján a közüzemi cégek IT-ráfordításainak értéke 2005-ben a térségbeli vállalatok összesített IT kiadásainak 5,5 százalékát tette ki. A piaci liberalizáció és a kormányzati privatizációs programok kiteljesedésével azonban lendületet kap a folyamat, hiszen a multinacionális szereplők mind komolyabb beruházásokat hajtanak végre a helyi piacon, és ez a nemzeti közüzemi cégeket is IT-kiadásaik növelésére serkenti. Az IDC arra számít, hogy az IT-beruházások évente átlagosan 8,5 százalékkal bővülnek majd a szektor vállalatainál a 2010-ig tartó időszakban.

"Az informatika központi szerepet játszik abból a szempontból, hogy a hazai tulajdonú szállítók át tudjanak állni a nemzetközi piacokra jellemző élesebb versenyre" -- mutatott rá Scott Moore, az IDC tanácsadója. „Az IT nélkülözhetetlen eszköz az előírások betartásához éppúgy, mint az energiatermelési, -átviteli és -ellátási tevékenység ésszerűsítéséhez. "Az ügyféloldali folyamatok minőségének javításához is felbecsülhetetlen segítséget nyújt. A vizsgált vállalatok több mint fele ügyfélszolgálati rendszerek és fejlett számlázási megoldások beszerzésére készül." Az IDC által megkérdezett közművállalatok legalább fele fontos informatikai feladatként említette ERP-rendszere bevezetését vagy frissítését.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

0

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.